Διαθρησκειακός και Διαπολιτισμικός Διάλογος (Χριστιανισμός – Ισλάμ)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔιαθρησκειακός και Διαπολιτισμικός Διάλογος (Χριστιανισμός – Ισλάμ) / Interfaith and Intercultural Dialogue
ΚωδικόςΥ805
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΘεολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΣτυλιανός Τσομπανίδης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600012735

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμ. Θεολογίας - Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών (ΕΚΜΣ 2016-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 18
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό846

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔιαθρησκειακός και Διαπολιτισμικός Διάλογος (Χριστιανισμός – Ισλάμ)
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600151383
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά το πέρας των μαθημάτων θα έχουν εξοικειωθεί με τη θρησκευτική διάσταση της διαθρησκειακής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και θα έχουν μάθει τους τρόπους αξιοποίησή της σε περιοχές όπου υπάρχει θρησκευτική ετερότητα. Οι φοιτητές που ζουν και εργάζονται εντός των τοπικών τους κοινωνιών θα βοηθηθούν όχι μόνον στο να μην είναι αμήχανοι απέναντι σε θέματα θρησκευτικής ετερότητας αλλά να μετατραπούν σε ικανούς δυνητικούς φορείς συνεργασίας και προαγωγής της κοινωνικής προόδου, κατανόησης της ετερότητας και διαχείρισης κρίσεων εντός της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας. Ο στόχος αυτός υπερβαίνει την εκπαιδευτική κοινότητα και δημιουργεί πολίτες υπεύθυνους, που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισοτιμία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου και γλώσσας.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Ομαδική εργασία
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το ενδιαφέρον του μαθήματος εστιάζεται στη μελέτη των βασικών αρχών της διαθρησκειακής εκπαίδευσης για τη διεξαγωγή ορθού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ καθώς και των σύγχρονων μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών. Σημεία σύγκλισης και απόκλισης των αρχών των μεγάλων θρησκειών προς τις θεμελιώδεις αρχές της μουσουλμανικής διδασκαλίας για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Ο διαχρονικός διάλογος μεταξύ Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας και Ισλάμ. ΔΓνωριμία των βασικών αρχών της διαθρησκειακής εκπαίδευσης για τη διεξαγωγή ορθού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ καθώς και των σύγχρονων μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών. Σημεία σύγκλισης και απόκλισης των αρχών των μεγάλων θρησκειών προς τις θεμελιώδεις αρχές της μουσουλμανικής διδασκαλίας για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Ο διαχρονικός διάλογος μεταξύ Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας και Ισλάμ.
Λέξεις Κλειδιά
Διαθρησκειακός και διαπολιτισμικός διάλογος, ειρηνική συνύπαρξη, Χριστανισμός και Ισλάμ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις913,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων381,5
Συγγραφή εργασίας / εργασιών190,8
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1506
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ο βαθμός συμμετοχής των φοιτητών στην τάξη (συζήτηση, ερωτήσεις, παρατηρήσεις,παροχή πληροφοριών) αποτελεί σημαντικός δείκτης του ενδιαφέροντος του μαθητή και συνυπολογίζεται στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Οι εξετάσεις είναι γραπτές ή προφορικές, σε μορφή εργασιών ή συνδυααστικά.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1.Ι. Πέτρου Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία,Θεσσαλονίκη πρώτη/2005 2. Στ. Τσομπανίδης, Εκκλησία της εξόδου. Οικουμένη, κοινωνία , άνθρωπος,εκδ. Ostracon, Θεσσαλονίκη 2018.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
A History of the Ecumenical Movement 1968-2000, J. Briggs – M. A. Oduyoye – G. Tsetsis (eds), vol. 3, WCC, Geneva 2004. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία, εκδ. Ακρίτας, Νέα Σμύρνη 2000. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού. Συλλογή θρησκειολογικών μελετημάτων, εκδ. Ακρίτας, Νέα Σμύρνη 20063 . Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 2007, 187‐194. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Εγρήγορση: χρέος των Ορθοδόξων, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2017, 113-128. Γρ. Ζιάκας – Αγγ. Ζιάκα, Διαθρησκειακός Διάλογος. Συμβολή της Μελέτης των Θρησκειών στην κατανόηση της θρησκευτικής ετερότητας, εκδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 2017 Αγγ. Ζιάκα, Διαθρησκειακοί Διάλογοι. Η συνάντηση του Χριστιανισμού με το Ισλάμ, τομ Β΄, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2010. «Ορθόδοξη Θεολογία και διαθρησκειακός διάλογος (Μέρος Α΄ και Β΄)», Αφιέρωμα του περιοδικού Θεολογία τόμ. 84 (2013), τεύχ. 2 και 4. Ι. Πέτρου, Θρησκεία και κοινωνία. Κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων θρησκείας και κοινωνίας στη σύγχρονη πραγματικότητα, εκδ. Μπαρμπουνάκη, Θεσσαλονίκη 2012, Στ. Τσομπανίδης, «Υπέρ της Οικουμένης»: Μελέτες για την Οικουμενική Κίνηση και την αποστολή της Εκκλησίας στο σημερινό κόσμο, εκδ. Ostracon, Θεσσαλονίκη 2014 Στ. Τσομπανίδης, Εκκλησία και Εκκλησίες. Η θέση των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών στην εκκλησιολογική αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα πλαίσια του οικουμενικού διαλόγου, Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2013. Προτεινόμενα κείμενα (για χρήση στο μάθημα): «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησ¬ας στην επικράτηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθρίας, της αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών, και στην άρ¬ση των φυετικών και λοιπών διακρίσεων». Κείμενο-απόφαση της Γ΄ Προσυνοδικής Πανορθόδοξης Διάσκεψης στο Σαμπεζύ 1986 (βλ. στο Παράρτημα του έργου του Π. Βασιλειάδη, Ενότητα και Μαρτυρία. Ορθόδοξη Χριστιανική Μαρτυρία και Διαθρησκειακός Διάλογος – Εγχειρίδιο Ιεραποστολής, εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2007, 273-289). «Μήνυμα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (12/10/2008)», ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, http://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=995&tla=gr. Π. Βασιλειάδης - Στ. Τσομπανίδης, «Παγκόσμια οικονομία - κλιματική αλλαγή - διαθρησκειακός διάλογος: η χριστιανική μαρτυρία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», Σύνθεσις [e-περιοδικό Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., http://ejournals.lib.auth.gr/synthesis], τόμ. 2, τεύχ. 1/2013, 89-113. «Κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι του Διαθρησκειακού Διαλόγου», Θεολογία 84 (2013), τεύχ. 2, 165-192.
Τελευταία Επικαιροποίηση
10-09-2019