Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση τόσο με το θεσμικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού όσο και με την εκπόνηση σχεδίων οργάνωσης του χώρου σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αποσαφηνίζει τις έννοιες του χωρικού/χωροταξικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ειδικότερα αναλύονται τα βασικά θεσμικά και τεχνικά εργαλεία του ελληνικού συστήματος χωροταξικού σχεδιασμού, όπως: επίπεδα, περιεχόμενο, θεσμικό πλαίσιο, φορείς, αρμοδιότητες και διαδικασίες σχεδιασμού. Επίσης αναλύονται θέματα περιφερειακών πολιτικών δίνοντας έμφαση στην περιβαλλοντική τους διάσταση (επιπτώσεις των περιφερειακών πολιτικών στο περιβάλλον, εντοπισμός και εκτίμηση περιβαλλοντικών πιέσεων, ανάλυση με τη βοήθεια συστήματος δεικτών αειφορίας).
Η ανάλυση πραγματοποιείται σε χωρικές ενότητες με ιδιαίτερα χωροταξικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά: (α) παράκτιες ζώνες, (β) ορεινές περιοχές, (γ) προστατευόμενες περιοχές, (δ) λεκάνες απορροής.
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές πραγματοποιούν ομαδική εργασία, η οποία εστιάζει στην επεξεργασία ενός συγκεκριμένου θέματος εφαρμογής. Τα βασικά στάδια της εργασίας είναι: (α) η διάγνωση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης (χωροταξικών, αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών προβλημάτων) και (β) η σύνταξη πρότασης χωρικής οργάνωσης.