ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ / CHURCHES AND RELIGIONS IN DIALOGUE TO PROMOTE JUSTICE, PEACE AND INTEGRITY OF CREATION
Κωδικός1783
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΘεολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΣτυλιανός Τσομπανίδης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60004795

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Θεολογίας (2013 έως σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΕπιλογήςΕαρινό-3

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600153611
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα: •είναι σε θέση να κατανοούν και να επεξεργάζονται κείμενα σύγχρονου οικουμενικού εκκλησιολογικού προβληματισμού. •είναι σε θέση να κατανοούν τα σημερινά προβλήματα στον κόσμο, που οδηγούν σε συγκρούσεις, βία και κοινωνική αδικία. •συνειδητοποιήσουν την παγκοσμιότητα του οράματος των ανθρώπων για την ειρήνη και δικαιοσύνη. •είναι πληροφορημένοι για τη συμμετοχή των χριστιανικών Εκκλησιών στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός πολιτισμού ειρήνης και δικαιοσύνης και να την εκτιμήσουν και να την αξιολογήσουν. •μπορούν να τοποθετούνται σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις χριστιανικές Εκκλησίες και θρησκείες στο σύγχρονο οικουμενικό διάλογο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα ασχολείται με το ερώτημα πώς η Οικουμενική Κίνηση των χριστια- νικών Εκκλησιών προσπαθεί να απαντήσει στην πρόκληση της οικονομικής παγκο- σμιοποίησης, καθώς και με την αναγκαιότητα του Διαθρησκειακού Διαλόγου και της αλληλεγγύης μεταξύ των πιστών των διαφόρων θρησκειών στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός πολιτισμού δίκαιης ειρήνης για όλη τη δημιουργία.
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών πραγματοποιείται με: Κατ’ οίκον εργασία Προφορική παρουσίαση εργασίας (προαιρετικά) Εξέταση προφορική στο τέλος του εξαμήνου Η συμμετοχή των φοιτητών στο μάθημα (συζήτηση, ερωτήσεις, διατύπωση παρατηρήσεων, παροχή πληροφοριών) συνήθως χρησιμοποιείται ως γενικός δείκτης του ενδιαφέροντός τους και διαμορφώνει το τελικό αποτελέσματα. Η αξιολόγηση (προφορική ή γραπτή) της επίδοσης των φοιτητών διασφαλίζεται με τη διαφάνεια. Εκτός του ότι εξηγούνται με ακρίβεια και σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης για το συγκεκριμένο μάθημα, η διαφάνεια διασφαλίζεται με ισοβαρή θέματα στις εξετάσεις, με δυνατότητα επανελέγχου του γραπτού ύστερα από αίτηση του φοιτητή, με αξιολόγηση των εργασιών τους δημοσίως.
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Στ. Τσομπανίδης, Εκκλησία της εξόδου: Οικουμένη, κοινωνία, άνθρωπος. Θέματα οικουμενικού προβληματισμού, εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2018. 2. Στ. Τσομπανίδης, Μετα-λειτουργία: Η συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας στην κοινή χριστιανική μαρτυρία για δικαιοσύνη, ειρήνη και ακεραιότητα της δημιουργίας, Εκδ. Πουρναράς, Θεσ¬σα¬λο¬νί¬κη 2009.
Τελευταία Επικαιροποίηση
10-09-2019