Αρχές και Μεθοδολογία Διεξαγωγής Μετρήσεων - Προηγμένη Ενόργανη Ανάλυση Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑρχές και Μεθοδολογία Διεξαγωγής Μετρήσεων - Προηγμένη Ενόργανη Ανάλυση Ι / Measurement Principles and Methodology - Advanced Instrumental Analysis I
ΚωδικόςΕΑ1
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015524

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΟΡΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ (2020-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΥΓΕΙΑ-ΤΡΟΦΙΜΑΥποχρεωτικό Σεμιναριακό112
ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΥποχρεωτικό Σεμιναριακό112

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑρχές και Μεθοδολογία Διεξαγωγής Μετρήσεων - Προηγμένη Ενόργανη Ανάλυση Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600154170
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις δυνατότητες και τα πεδία εφαρμογών σύγχρονων τεχνικών μέτρησης αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη βασική αρχή λειτουργίας της κάθε μεθόδου χημικής ανάλυσης. Αρχικά θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της μέτρησης οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το είδος της μέτρησης, αλλά σχετίζονται με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των οργάνων και τη μεθοδολογία σχεδιασμού πειραμάτων (Design of Experiments, DOE). Θα ακολουθήσει μια σειρά σεμιναρίων που θα αφορούν προηγμένες τεχνικές μέτρησης και θα συνοδεύονται από επίδειξη αντίστοιχων οργάνων. Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν: • τεχνικές ανάλυσης και χαρακτηρισμού, όπως η φασματοσκοπία Raman, η περίθλαση ακτινών X, η φασματοσκοπία ατομικής απορρόφησης, η φασματομετρία μάζας σε συνδυασμό με υγρή χρωματογραφία, η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, θερμοσταθμική ανάλυση • τεχνική εκτύπωσης βιοΰλικών, 3D printing • μέτρηση ρευστομηχανικών μεγεθών με μη παρεμβατικές τεχνικές, όπως μ-PIV, μ-LIF, Οπτική μέτρηση ταχέως εξελισσόμενων φαινομένων. Mε αυτά οι φοιτητές θα δούνε διαφορετικές τεχνικές και μεθοδφολογίες μετρήσεων ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν σε σχετικό εργασιακό περιβάλλον, να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη, να κατανοήσουν τη διεπιστημονικότητα των μεθοδολογιών και των εφαρμογών, να κατανοήσουν τις βασικές αρχές των μετρήσεων, να εξοικειωθούν με πιθανά σφάλματα, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κλπ.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Mεθοδολογία σχεδιασμού πειραμάτων (Design of Experiments, DOE). - Εργαστηριακές ασκήσεις- σεμινάρια και θεωρία που θα αφορούν προηγμένες τεχνικές μέτρησης: • τεχνικές ανάλυσης και χαρακτηρισμού, όπως η φασματοσκοπία Raman, η περίθλαση ακτινων X, η φασματοσκοπία ατομικής απορρόφησης, η φασματομετρία μάζας σε συνδυασμό με υγρή χρωματογραφία, η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, θερμοσταθμική ανάλυση • τεχνική εκτύπωσης βιοΰλικών, 3D printing • μέτρηση ρευστομηχανικών μεγεθών με μη παρεμβατικές τεχνικές, όπως μ-PIV, μ-LIF, Οπτική μέτρηση ταχέως εξελισσόμενων φαινομένων.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις120,4
Σεμινάρια40,1
Εργαστηριακή Άσκηση250,8
Σύνολο411,4
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Στο μάθημα αυτό η παρακολούθηση ειναι υποχρεωτική και η βαθμολογία προκύπτει από τη συμμετοχή στη θεωρία και τα εργαστήρια από τους διδάσκοντες. Δεν υπάρχει γραπτή εξέταση.
Τελευταία Επικαιροποίηση
27-11-2020