Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
(α) Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι εξοικειωμένοι με τις βασικές παραδοχές της αναλυτικής παράδοσης στην φιλοσοφία.
(β) Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι εξοικειωμένοι με θεμελιώδεις αρχές της συμβολικής λογικής.
(γ) Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να κατανοήσουν φιλοσοφικά κείμενα στο πεδίο της φιλοσοφίας της γλώσσας.
(δ) Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες κριτικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν φιλοσοφικά επιχειρήματα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η προβληματική για την γλώσσα, όπως αυτή αναπτύσσεται στο πλαίσιο της αναλυτικής παράδοσης στη φιλοσοφία. Αρχίζουμε με μια εισαγωγή στην αναλυτική φιλοσοφία, προκειμένου να κατανοήσουμε τον θεμελιακό ρόλο που διαδραματίζει η προβληματική για τη γλώσσα στην αναλυτική παράδοση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε τις απόψεις σημαντικών φιλοσόφων, όπως των Gottlob Frege, Bertrand Russell και Ludwig Wittgenstein. Στη συνέχεια γίνεται μία εισαγωγή στη συμβολική λογική, και εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους αυτή συμβάλλει στη διαφώτιση των συνθηκών συγκρότησης του γλωσσικού νοήματος.
Λέξεις Κλειδιά
φιλοσοφία της γλώσσας, αναλυτική φιλοσοφία, σημασιολογία, πραγματολογία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Lycan, William. Φιλοσοφία της Γλώσσας. Απόδοση: Γιώργος Μαραγκός. Εκδόσεις Gutenberg 2007.
Αναπολιτάνος, Δ., Πορτίδης, Δ., και Ψύλλος, Σ., Λογική: η δομή του επιχειρήματος. Εκδόσεις Νεφέλη, 2007.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Αυγελής, Νίκος. Φιλοσοφία της Γλώσσας. Εκδοτικός Οίκος Σταμούλη, 2014.
Ελένη Μανωλακάκη, 2015. Φιλοσοφία της Γλώσσας. Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2015. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: opencourses.uoa.gr/courses/PHS1
Austin, John, Πώς να κάνουμε πράγματα με τις λέξεις. Μετάφραση: Αλέξανδρος Μπίστης. Μάιος 2003 από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας