Επιστήμη και Μηχανική Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕπιστήμη και Μηχανική Τροφίμων / Food Science and Engineering
ΚωδικόςΜΤ2
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015529

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΟΡΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ (2018-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΥΓΕΙΑ-ΤΡΟΦΙΜΑΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης217

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕπιστήμη και Μηχανική Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600154299
Κατηγορία Μαθήματος
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΦΜ1 Φαινόμενα Μεταφοράς
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου με τον οποίο η μηχανική και επεξεργασία τροφίμων μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά στην παραγωγή τροφίμων/συμπληρωμάτων διατροφής με στόχο τη βελτίωση της υγείας του καταναλωτή στη σύγχρονη κοινωνία. Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με μοντέρνες τεχνικές και εργαλεία για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Βιο-ενεργά συστατικά τροφίμων- Λειτουργικά τρόφιμα: δομή, φυσικές και χημικές ιδιότητες, απομόνωση από φυσικές πηγές, ενσωμάτωση στα τρόφιμα με έμφαση στο ρόλο της μηχανικής στη μορφοποίηση της δομής των συστατικών/τροφίμων. Σύνδεση λειτουργικών τροφίμων με τη διατροφή και την υγεία---ο ρόλος της μηχανικής τροφίμων 2. Foodomics: ένας νέος κλάδος επιστήμης που μελετά τους τομείς των τροφίμων και της διατροφής εφαρμόζοντας εξελιγμένες τεχνολογίες για να βελτιώσει την υγεία και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Περιγραφή των εργαλείων και των εφαρμογών 3. Νέες τεχνικές στην επεξεργασία βιοενεργών συστατικών και παρασκευή τροφίμων: ενθυλάκωση, ξήρανση με καταιονισμό, λυοφιλίωση, εκχύλιση με υπερήχους, μικροκύματα και υπερκρίσιμα υγρά, επεξεργασία υπερ-υψηλής πίεσης, 3D εκτύπωση τροφίμων. Μεταφορά μάζας και ενέργειας, σχεδιασμός και βελτιστοποίηση των διεργασιών.
Λέξεις Κλειδιά
μηχανική τροφίμων, βιοενεργά συστατικά, επεξεργασία,
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις40
Εργαστηριακή Άσκηση
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων50
Διαδραστική διδασκαλία στο Υπολογιστικό Κέντρο10
Εκπόνηση μελέτης (project)100
Εξετάσεις10
Σύνολο210
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με δύο κυρίως τρόπους: α) γραπτή εξέταση στο τέλος του μαθήματος και β) ατομική εργασία. Οι δύο τρόποι έχουν ίσο συντελεστή βαρύτητας
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Food Processing Handbook. Edited by James G. Brennan Copyright © 2006 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim ISBN: 3-527-30719-2 2. Foodomics : advanced mass spectrometry in modern food science and nutrition / edited by Alejandro Cifuentes. 3. Essentials of functional foods / edited by MK Schmidl and TP Labuza, ASPEN publications 2000 ISBN 978-1-118-16945-2 (cloth)
Τελευταία Επικαιροποίηση
01-10-2018