Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να:
1. χρησιμοποιήσουν τη βιογραφική προσέγγιση για να αντλήσουν και να κατασκευάσουν αφηγηματικό υλικό για κινηματογραφική χρήση
2. αφηγούνται και να ακούνε με τους θεωρητικούς και μεθοδολογικούς όρους της βιογραφικής προσέγγισης
3. ασκούνται στις αφηγήσεις ζωής και στην κατασκευή ιστοριών ζωής και στο πώς αυτό το υλικό μπορεί να αναλυθεί ώστε να αποτελέσει βάση για κινηματογραφική χρήση
4. είναι δρώντα μέλη αυτού του σεμιναρίου
Περιεχόμενο Μαθήματος
6ΠΓ1: Η βιογραφία ως θεωρία και μέθοδος συλλογής υλικού για κινηματογραφική χρήση
Με το μάθημα αυτό οι φοιτητές/ριες εκπαιδεύονται στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βιογραφική προσέγγιση για να αντλήσουμε και να κατασκευάσουμε αφηγηματικό υλικό για κινηματογραφική χρήση.
Το μάθημα στηρίζεται στις θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές της βιογραφικής προσέγγισης της πρώτης εποχής της Σχολής του Σικάγου (δεκαετίες 1920-1930), αλλά και της ανανεωμένης (ευρωπαϊκής) βιογραφικής προσέγγισης.
Από το πρώτο ως το τελευταίο μάθημα είναι μια συνεχής άσκηση του «αφηγείσθαι» και του «ακούειν» με τους θεωρητικούς και μεθοδολογικούς όρους της βιογραφικής προσέγγισης. Οι φοιτητές/ριες ασκούνται στις αφηγήσεις ζωής και στην κατασκευή ιστοριών ζωής και στο πώς αυτό το υλικό μπορεί να αναλυθεί ώστε να αποτελέσει βάση για κινηματογραφική χρήση.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο παροτρύνονται, καθοδηγούνται και εκπαιδεύονται να είναι δρώντα μέλη αυτού του σεμιναρίου και σε καμία περίπτωση παθητικοί ακροατές. Εκπαιδεύονται δηλ. να γίνουν ο καθένας «ευήκοον ους».
Το μάθημα διεξάγεται στην αίθουσα συνεδριάσεων, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων, συνθήκη αναγκαία για τέτοιου είδους σεμινάρια.
Όσοι συμμετέχουν ως δρώντα υποκείμενα σε αυτό το μάθημα παραδίδουν στο τέλος του εξαμήνου μια εργασία περίπου 2000-3000 λέξεων με την εμπειρία τους από αυτή τη συμμετοχή. Όσοι δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν επαρκώς στο τέλος του εξαμήνου θα δώσουν εξετάσεις σε ύλη που θα ανακοινωθεί στο πρώτο μάθημα και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος
Σημ. Σχετική βιβλιογραφία παρουσιάζεται στο πρώτο μάθημα, αλλά και στην πορεία των μαθημάτων και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Λέξεις Κλειδιά
βιογραφική προσέγγιση, αφήγηση, ιστορίες ζωής, ντοκιμαντέρ, βιογραφικές ταινίες
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Τσιώλης, Γ. (2006), Ιστορίες Ζωής και Βιογραφικές Αφηγήσεις, Αθήνα: Κριτική. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 11629
2. Paul Thompson, Φωνές από το παρελθόν. Προφορική Ιστορία, Αθήνα: Πλέθρον. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 1615
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Άγγελος Ελεφάντης,(2001), Minima memorialia. Η ιστορία του παππού μου, Αθήνα: Πόλις
Παύλος Πανταζής,(2004). Από τα Υποκείμενα στο Υποκείμενο, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Wetherell, M. (2005a). Ιστορίες ζωής/κοινωνικές ιστορίες. Στο M. Wetherell (Επιμ.), Ταυτότητες, Ομάδες και Κοινωνικά Ζητήματα (σσ. 409-490). Αθήνα: Μεταίχμιο.
Wetherell, M. (2005b). Ομαδική σύγκρουση και η κοινωνική ψυχολογία του ρατσισμού. Στο M. Wetherell, & M. Wetherell (Επιμ.), Ταυτότητες, Ομάδες και Κοινωνικά Ζητήματα (σσ. 253-334). Μεταίχμιο.