Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να:
1. προσδιορίσουν τη φύση του κινηματογράφου, θεωρώντας τον από την άποψη της μη αποκλειστικής συνάρτησής του με την τεχνολογική του πραγμάτωση, δηλαδή στο πλαίσιο μιας βαθύτερης, καταγωγικής σύνδεσης του με τη σχέση ανάμεσα στο σώμα και την ψυχική ζωή.
2. διερευνήσουν την οντολογική ιδιαιτερότητα των φιλμικών εικόνων και τη λογική του βλέμματος που τις συγκροτεί, σε αναφορά με την ικανότητα του να υποκειμενοποιεί την κίνηση παράγοντας στοχασμό και προκαλώντας γοητεία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Επιχειρούμε να προσδιορίσουμε τη φύση του κινηματογράφου, θεωρώντας τον από την άποψη της μη αποκλειστικής συνάρτησής του με την τεχνολογική του πραγμάτωση, δηλαδή στο πλαίσιο μιας βαθύτερης, καταγωγικής σύνδεσης του με τη σχέση ανάμεσα στο σώμα και την ψυχική ζωή. Διερευνώνται η οντολογική ιδιαιτερότητα των φιλμικών εικόνων και η λογική του βλέμματος που τις συγκροτεί, σε αναφορά με την ικανότητα του να υποκειμενοποιεί την κίνηση παράγοντας στοχασμό και προκαλώντας γοητεία. Με αφετηρία την κινηματογραφική αισθητική του Deleuze, την προβληματική του Bergson στο “Ύλη και Μνήμη” και στοιχεία από την σκέψη του Gorbin, Carroll, Currie, Cavell και Arnhei, προσεγγίζουμε την ουσία του κινηματογραφικού φαινόμενου. Εξετάζονται ταινίες και δημιουργοί, με βάση τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της γλώσσας και της αλήθειας της έβδομης τέχνης.
Λέξεις Κλειδιά
φιλοσοφία, κινηματογραφική αισθητική, υποκειμενοποίηση, ύλη, μνήμη
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Παναγιώτης Δόικος, Η λογική των μορφών στον κινηματογράφο του OrsonWelles, Αθήνα,
Ίνδικτος, 2006.
2. Robert Stam, Εισαγωγή στη θεωρία του κινηματογράφου, Αθήνα, Πατάκης, 2006.
3. Gilles Deleuze, Κινηματογράφος Ι. Εικόνα κίνηση, μετάφραση του Μιχάλη Μάτσα,
Αθήνα, Νήσος, 2009.