ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΙΙ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΙΙ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / MUSIC PEDAGOGY III:INTRODUCTION TO MUSIC TEACHING METHODS
ΚωδικόςΕΜ109
ΣχολήΠαιδαγωγική
ΤμήμαΠαιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΠολύβιος Ανδρούτσος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017677

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής634

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΙΙ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600155812

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΠαιδαγωγικό Μπλε
ΌροφοςΥπόγειο 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΛΥΟΜΕΝΟ 4 (168)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 12:00 έως 15:00
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Ως προϋπόθεση για την παρακολούθηση του μαθήματος τίθεται η ικανοποιητική εξοικείωση των φοιτητριών/τών με ορισμένες από τις παρακάτω βασικές γνώσεις και δεξιότητες: Α) Θεωρία μουσικής-βασικές μουσικές έννοιες, Β) Μουσική πράξη: κρουστά και μελωδικά μουσικά όργανα και τραγούδι. Η επιβεβαίωση των παραπάνω θα αναζητηθεί στην ύπαρξη προηγούμενων μουσικών εμπειριών, γνώσεων και δεξιοτήτων που προέρχονται είτε από εξωπανεπιστημιακή ενασχόληση, είτε από την παρακολούθηση μαθημάτων Μουσικής Αγωγής ή Μουσικής Παιδαγωγικής σε προηγούμενο εξάμηνο στο ΠΤΔΕ ή παρεμφερές μάθημα από άλλο Τμήμα. Γ) Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση του μαθήματος είναι η πρόσβαση σε μελωδικό όργανο για εξάσκηση (π.χ. μεταλλόφωνο).
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα: • Έχουν έρθει σε επαφή και θα έχουν μελετήσει ένα αρκετά ευρύ φάσμα του θεωρητικού υπόβαθρου των μεθόδων διδασκαλίας της μουσικής, γνωρίζοντας τις τεχνικές και τα εργαλεία των πιο σημαντικών από αυτές. • Θα μπορούν να εκτελούν και να τραγουδούν διάφορα τραγούδια που τους χρειάζονται στην εργασία τους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία από διάφορες μεθόδους διδασκαλίας της μουσικής. • Θα αναπτύξουν τις τεχνικές που απαιτούνται μέσω της δουλειάς σε ομάδες, ώστε να μπορούν και να ενορχηστρώνουν τραγούδια με διάφορα όργανα (κυρίως όργανα Orff) μαζί με τα παιδιά.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μελέτη μιας μεγάλης γκάμας σημαντικών μεθόδων διδασκαλίας της μουσικής με έμφαση στα συστατικά στοιχεία και διδακτικές τεχνικές σύμφωνα με τις διδακτικές προσεγγίσεις των C. Orff, E. J. Dalcroze, και Z. Kodály. Αναλυτικά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο παιδαγωγός κατά την εξάσκηση των μεθόδων αυτών, ανάλυση, εμπέδωση και χρησιμοποίησή τους από τους φοιτητές. Μελέτη του ισχύοντος αναλυτικού προγράμματος μουσικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πλάνα μαθημάτων και διδακτικών σεναρίων σε συνδυασμό με μελέτη και παρουσίαση αντίστοιχων δραστηριοτήτων και μαθημάτων από τα διδακτικά εγχειρίδια μουσικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία εντοπίζονται στοιχεία των παραπάνω μεθόδων διδασκαλίας. Στο πρακτικό - εργαστηριακό μέρος του μαθήματος διδάσκονται παιδικά τραγούδια διαβαθμισμένης δυσκολίας και προσεγγίζονται οι ενορχηστρώσεις τραγουδιών για παιδιά κυρίως σύμφωνα με την διδακτική προσέγγιση του C. Orff (με διάφορα κρουστά όργανα και με τη χρήση βοηθητικών μέσων: Ostinato, Bordun, Ρυθμικά-λεκτικά μοτίβα και επεξεργασία τους και συνοδεία και με ηχηρές κινήσεις). Η σημαντικότατη σύνδεση μουσικής και κίνησης όπως αυτή εμφανίζεται στις διδακτικές προσεγγίσεις Orff και Dalcroze και χρήση τεχνικών για την εξέλιξη του τραγουδιού και του σολφέζ από την μέθοδο Kodály. Δημιουργία ποικίλου ρεπερτορίου ενορχηστρωμένων τραγουδιών.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Ήχος
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
  • Μουσικά όργανα
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις782,6
Εργαστηριακή Άσκηση70,2
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων100,3
Καλλιτεχνικό Εργαστήριο50,2
Καλλιτεχνική δημιουργία70,2
Εξετάσεις30,1
Εργασία σε ομάδες100,3
Σύνολο1204
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριών είναι συνεχής και έχει διαμορφωτικό και συμπερασματικό χαρακτήρα. Για τη διαμορφωτική αξιολόγηση προβλέπονται παρουσιάσεις των ατομικών και ομαδικών εργασιών μουσικής εκτέλεσης ανά συνάντηση εργασίας στο μάθημα: α) μια μικρής έκτασης ατομική εργασία (με παρουσίαση στο μάθημα σχετικά με το περιεχόμενο των διδακτικών εγχειριδίων μουσικής του δημοτικού και τις μεθόδους διδασκαλίας) (10%), β) ομαδική εργασία και διδασκαλία σχεδιασμένη με εργαλεία από μεθόδους διδασκαλίας της μουσικής (10%). Η συμπερασματική αξιολόγηση πραγματοποιείται με γραπτές και προφορικές εξετάσεις με τη λήξη του εξαμήνου, σε δύο μέρη. Α) Γραπτά θεωρία: α) Ερωτήσεις σύντομης απάντησης (10%), β) Τεστ Πολλαπλών Επιλογών πάνω στην σχετική ύλη των Μεθόδων Διδασκαλίας της Μουσικής (30%). Στο πρακτικό - εργαστηριακό μέρος του μαθήματος: Α) Προφορική ατομική εξέταση στο μεταλλόφωνο ή άλλο όργανο και στο τραγούδι (15%). Β) Προφορική εξέταση σε ομάδες: όλη η ομάδα (4 ή 6 φοιτητών) σε ενορχήστρωση και εκτέλεση διδαγμένων τραγουδιών καθώς και παρουσίαση ενός νέου τραγουδιού ενορχηστρωμένου από την κάθε ομάδα (25%).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Καλλιτεχνική Ερμηνεία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Άλλη / Άλλες (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ανδρούτσος, Π. (2012). ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - Μέθοδοι Διδασκαλίας της Μουσικής, Παρουσίαση και Κριτική Θεώρηση των Μεθόδων Orff και Dalcroze. Αθήνα: Edition Orpheus, Μ. Νικολαΐδης. (Κωδικός στον Εύδοξο: 22769844).
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
-Δαμιανού- Μαρίνη, Ε. (1998). Βασικές μεθοδολογικές αρχές για την εφαρμογή των Μουσικοπαιδαγωγικών ιδεών του Zoltán Kodály. Μουσική Εκπαίδευση, 3(1), 30-36. -Θεοδωρίδης, Ν.(2006). Τραγουδοπαιχνίδια για φίλους μουσικόφιλους 4 ετών και άνω. Θεσσαλονίκη. -Κοκκίδου, Μ. (2015). Διδακτική της Μουσικής. Αθήνα: Fagotto. -Μόσχος, Κ., Τουμπακάρη, Ν., Τόμπλερ, Μ. (2009). Μουσικό ανθολόγιο Α΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Αθήνα: ΟΕΔΒ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. -Τσαφταρίδης, N. (1996).Παραδοσιακά τραγούδια για παιδιά.Αθήνα: Φ. Νάκας. -Choksy, L., Abramson, R. M., Gillespie, A. E. & Woods, D. (1986). Teaching Music in the Twentieth Century. Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice-Hall. -Shehan Campbell, P., Scott-Kassner, C. (2014). Music in Childhood: From Preschool through the Elementary Grades. USA: Cengage Learning. -Wang, C. C. & Springer, D. G. (Eds). (2013). Orff Schulwerk: Reflections and Directions. Chicago: GIA Publications. -Τα σχολικά εγχειρίδια μουσικής όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου. -Πρακτικά Συνεδρίου: Δημιουργικότητα στη μουσική διδασκαλία και πράξη. Πρακτικά 4ου Συνέδριου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση, Λαμία 1-3 Ιουλίου 2005. Επιμέλεια - σχεδιασμός Π. Συμεωνίδης, διορθώσεις Π. Ανδρούτσος. Λαμία: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, 2005. -Συναφή επιστημονικά περιοδικά: Μουσικοπαιδαγωγικά, Μουσική Εκπαίδευση, Ρυθμοί, International Journal for Music Education.
Τελευταία Επικαιροποίηση
04-09-2020