Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
• Έχουν έρθει σε επαφή και θα έχουν μελετήσει ένα αρκετά ευρύ φάσμα του θεωρητικού υπόβαθρου των μεθόδων διδασκαλίας της μουσικής, γνωρίζοντας τις τεχνικές και τα εργαλεία των πιο σημαντικών από αυτές.
• Θα μπορούν να εκτελούν και να τραγουδούν διάφορα τραγούδια που τους χρειάζονται στην εργασία τους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία από διάφορες μεθόδους διδασκαλίας της μουσικής.
• Θα αναπτύξουν τις τεχνικές που απαιτούνται μέσω της δουλειάς σε ομάδες, ώστε να μπορούν και να ενορχηστρώνουν τραγούδια με διάφορα όργανα (κυρίως όργανα Orff) μαζί με τα παιδιά.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μελέτη μιας μεγάλης γκάμας σημαντικών μεθόδων διδασκαλίας της μουσικής με έμφαση στα συστατικά στοιχεία και διδακτικές τεχνικές σύμφωνα με τις διδακτικές προσεγγίσεις των C. Orff, E. J. Dalcroze, και Z. Kodály. Αναλυτικά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο παιδαγωγός κατά την εξάσκηση των μεθόδων αυτών, ανάλυση, εμπέδωση και χρησιμοποίησή τους από τους φοιτητές. Μελέτη του ισχύοντος αναλυτικού προγράμματος μουσικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πλάνα μαθημάτων και διδακτικών σεναρίων σε συνδυασμό με μελέτη και παρουσίαση αντίστοιχων δραστηριοτήτων και μαθημάτων από τα διδακτικά εγχειρίδια μουσικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία εντοπίζονται στοιχεία των παραπάνω μεθόδων διδασκαλίας. Στο πρακτικό - εργαστηριακό μέρος του μαθήματος διδάσκονται παιδικά τραγούδια διαβαθμισμένης δυσκολίας και προσεγγίζονται οι ενορχηστρώσεις τραγουδιών για παιδιά κυρίως σύμφωνα με την διδακτική προσέγγιση του C. Orff (με διάφορα κρουστά όργανα και με τη χρήση βοηθητικών μέσων: Ostinato, Bordun, Ρυθμικά-λεκτικά μοτίβα και επεξεργασία τους και συνοδεία και με ηχηρές κινήσεις). Η σημαντικότατη σύνδεση μουσικής και κίνησης όπως αυτή εμφανίζεται στις διδακτικές προσεγγίσεις Orff και Dalcroze και χρήση τεχνικών για την εξέλιξη του τραγουδιού και του σολφέζ από την μέθοδο Kodály. Δημιουργία ποικίλου ρεπερτορίου ενορχηστρωμένων τραγουδιών.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
-Δαμιανού- Μαρίνη, Ε. (1998). Βασικές μεθοδολογικές αρχές για την εφαρμογή των Μουσικοπαιδαγωγικών ιδεών του Zoltán Kodály. Μουσική Εκπαίδευση, 3(1), 30-36.
-Θεοδωρίδης, Ν.(2006). Τραγουδοπαιχνίδια για φίλους μουσικόφιλους 4 ετών και άνω. Θεσσαλονίκη.
-Κοκκίδου, Μ. (2015). Διδακτική της Μουσικής. Αθήνα: Fagotto.
-Μόσχος, Κ., Τουμπακάρη, Ν., Τόμπλερ, Μ. (2009). Μουσικό ανθολόγιο Α΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Αθήνα: ΟΕΔΒ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
-Τσαφταρίδης, N. (1996).Παραδοσιακά τραγούδια για παιδιά.Αθήνα: Φ. Νάκας.
-Choksy, L., Abramson, R. M., Gillespie, A. E. & Woods, D. (1986). Teaching Music in the Twentieth Century. Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice-Hall.
-Shehan Campbell, P., Scott-Kassner, C. (2014). Music in Childhood: From Preschool through the Elementary Grades. USA: Cengage Learning.
-Wang, C. C. & Springer, D. G. (Eds). (2013). Orff Schulwerk: Reflections and Directions. Chicago: GIA Publications.
-Τα σχολικά εγχειρίδια μουσικής όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου.
-Πρακτικά Συνεδρίου: Δημιουργικότητα στη μουσική διδασκαλία και πράξη. Πρακτικά 4ου Συνέδριου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση, Λαμία 1-3 Ιουλίου 2005. Επιμέλεια - σχεδιασμός Π. Συμεωνίδης, διορθώσεις Π. Ανδρούτσος. Λαμία: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, 2005.
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά: Μουσικοπαιδαγωγικά, Μουσική Εκπαίδευση, Ρυθμοί, International Journal for Music Education.