Ειδικά Θέματα Φαρμακοχημείας και Μεταβολισμού Ξενοβιοτικών (Ε)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕιδικά Θέματα Φαρμακοχημείας και Μεταβολισμού Ξενοβιοτικών (Ε) / Selective Topics in Pharmacochemistry and Xenobiotics Metabolism
ΚωδικόςΝΠ18-59
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΦαρμακευτικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600013794

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Φαρμακευτικής (2018-)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής844

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕιδικά Θέματα Φαρμακοχημείας και Μεταβολισμού Ξενοβιοτικών (Ε)
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600160915
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Γενικές αρχές Φαρμακοχημείας, Φυσικοχημικές ιδιότητες ενώσεων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Γνωστικοί στόχοι: Αναλύονται φαρμακοχημικές απόψεις του οξειδωτικού, καθώς και του βιολογικού στρες, ανάλυση των δεικτών και των σχέσεων μεταξύ τους. Σημασία του οξειδωτικού και του βιολογικού στρες σε ασθένειες της σύγχρονης κοινωνίας, π.χ. νόσοι Alzheimer, Parkinson, εμφάνιση και εκδήλωση βιολογικού στρες, και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Τοξικότητα ξενοβιοτικών λόγω σχηματισμού ελευθέρων ριζών, τοξικοί μεταβολίτες, αντιοξειδωτική παρέμβαση. - Μεταφορά γνώσης του φαινομένου του μεταβολισμού των ξενοβιοτικών και των συνεπειών του στη δράση και τοξικότητα αυτών. Δεξιότητες: Από τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού, οι φοιτητές θα γνωρίζουν και θα κατανοούν: - Τη συμμετοχή του οξειδωτικού και βιολογικού στρες σε ασθένειες, παθολογικές καταστάσεις και στην απόκριση του οργανισμού σε ξενοβιοτικά -Το ρόλο του φυσιολογικού αμυντικού μηχανισμού ως απόκριση σε στρες. – Τη σημασία από κυτταρική, βιοχημική και μοριακή άποψη, του μεταβολισμού φαρμάκων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Οξειδωτικό στρες-Ρόλος ελευθέρων ριζών - Μηχανισμός δράσης αντιοξειδωτικών παραγόντων-Σχεδιασμός φαρμάκων κατά του οξειδωτικού στρες - Αρχές εκλεκτικότητας με βάση διαφορές σε μορφολογία, βιοχημεία και κατανομή. - Σχεδιασμός προφαρμάκων - Οδοί απώλειας φαρμάκων, στοιχεία απορρόφησης, κατανομής και απέκκρισης. Μεταβολισμός ξενοβιοτικών, σκοπός, τόπος, χημική άποψη των δομικών αλλαγών. Οξειδώσεις, αναγωγές, υδρολύσεις και άλλες βιομετατροπές της φάσης Ι. Συζεύξεις με γλυκουρονικό οξύ, γλυκίνη, θειικό, γλουταθειόνη και άλλες βιομετατροπές της φάσης ΙΙ. Φάση ΙΙΙ, σύνδεση με μεταφορείς. - Ένζυμα-Μηχανισμός δράσης ενζυμικών επαγωγέων και αναστολέων. Βιοαποτοξίνωση, βιοτοξίνωση. Στερεοχημεία και μεταβολισμός φαρμάκων.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις75
Εργαστηριακή Άσκηση25
Σύνολο100
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου. Η διαδικασία γραπτής εξέτασης βασίζεται σε ερωτήσεις στις οποίες οι φοιτητές/φοιτήτριες καλούνται να απαντήσουν με βάση τόσο τις γνώσεις που απέκτησαν από τη διδασκαλία και τη μελέτη όσο και την κριτική σκέψη και ικανότητα συνδυασμού γνώσεων και πληροφοριών. Συνυπολογίζεται και η εργαστηριακή επίδοση. Ο χρόνος εξέτασης είναι 3 ώρες. Οι εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου γίνονται στις ημερομηνίες, ώρες και χώρους που ανακοινώνει το Τμήμα. Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης Εργαστηριακή Εργασία
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1) Barry Halliwell, John M. C. Gutteridge: Free Radicals in Biology and Medicine, 4th Ed. Oxford University Press 2) Dennis A Smith, David Fox: Metabolism, Pharmacokinetics and Toxicity of Functional Groups: Impact of Chemical Building Blocks on ADMET (Drug Discovery), 1st Edition. Royal Society of Chemistry.
Τελευταία Επικαιροποίηση
05-05-2020