ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ / General Climatology – Introduction to Paleoclimatology
ΚωδικόςNGMC 402Y
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΓεωλογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΚωνσταντία Τολίκα
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600019029

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Γεωλογίας (2020-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό425

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600162613
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Γενικών Γνώσεων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
1. Κατανόηση των γενικών παραγόντων επίδρασης στις κλιματικές παραμέτρους. 2. Εκμάθηση των κλιμάτων σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα. 3. Εκμάθηση και εφαρμογή των κλιματικών κατατάξεων. 4. Κατανόηση και εκμάθηση των βασικών χαρακτηριστικών του κλίματος κατά τα παρελθόντα χρόνια.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή: Καιρός και Κλίμα, Αντικείμενο και κλάδοι της Κλιματολογίας, Παράγοντες που επιδρούν και διαμορφώνουν το κλίμα. Ηλιακή Ακτινοβολία: Ηλιακή Ενέργεια, Ενέργεια και Μεταφορά, Επίδραση της ατμόσφαιρας και του εδάφους, Ενεργειακό Ισοζύγιο, Ηλιοφάνεια. Θερμοκρασία: Θερμοκρασιακές Παράμετροι, Κατανομή των θερμοκρασιών στην επιφάνεια του πλανήτη, Κατανομή των θερμοκρασιών στην περιοχή της Μεσογείου και της Ελλάδος, , Θερμοκρασία των υδάτων, Θερμοκρασία του εδάφους. Βροχόπτωση: Γεωγραφική κατανομή νεφών, ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, παράγοντες κατανομής βροχόπτωσης, ημερήσια-ετήσια κατανομή βροχόπτωσης, γεωγραφική κατανομή της βροχής. Γενική Κυκλοφορία της Ατμόσφαιρας: Άνεμοι (θαλάσσια απώγειος αύρα, αυρά κοιλάδας, άνεμοι Fohn), Τοπικοί Άνεμοι (Ετήσιες άνεμοι, Βαρδάρης, Μιστραλ, κ.α.), Οριζόντια κατανομή της πίεσης, αέριες μάζες, ταξινόμηση των αερίων μαζών, Τα μεγάλα κέντρα δράσης. Περιγραφή των κλιμάτων της γης: Ανάλυση και γεωγραφική κατανομή των τύπων κλίματος στη γη, Κλιματικές Περιοχές της γης, Κλιματικές κατατάξεις. Παλαιοκλιματολογία: Γεωλογικοί αιώνες και εξέλιξη του κλίματος, Εναλλακτικά Δεδομένα για την ανασύσταση του παλαιοκλίματος, Μέθοδοι Χρονολόγησης, Τα κυριότερα αίτια των φυσικών κλιματικών αλλαγών (μετακίνηση των ηπείρων, ηφαίστεια, κύκλοι του Milankovitch, ηλιακή δραστηριότητα). Διάρθρωση και ύλη εργαστηρίων/εργαστηριακών-φροντιστηριακών ασκήσεων • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την στατιστική επεξεργασία χρονοσειρών θερμοκρασία – Εισαγωγή σε βασικές κλιματικές στατιστικές μεθόδους. • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την μελέτη και κατανόηση των χρονικών μεταβολών των θερμοκρασιών σε διάφορες χρονικές κλίμακες. • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την μελέτη και κατανόηση των χωρικών μεταβολών και της χωρικής κατανομής της παραμέτρου της θερμοκρασίας. • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την εξοικείωση στη χρήση πραγματικών δεδομένων θερμοκρασιών από τον μετεωρολογικό σταθμό του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (χρήση Observation). • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την κατανόηση των διαφορών των χαρακτηριστικών της θερμοκρασίας του αέρα και του εδάφους. • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την εισαγωγή των φοιτητών στις κλιματικές κατατάξεις – Εφαρμογή της κλιματικής κατάταξης Gorzinsky. • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την ανάλυση των βροχομετρικών δεδομένων, (ένταση βροχόπτωσης, ημερήσια βροχόπτωση, μηνιαία βροχόπτωση και ετήσια βροχόπτωση)-Επεξεργασία κλιματικών χαρτών υετού. • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την κλιματική ταξινόμηση σταθμών βάση της ετήσιας κατανομής βροχόπτωσης. • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο των καθορισμο ξηρών και υγρών περιόδων του έτους με τη χρήση των ομβροθερμικών διαγραμμάτων Gaussen και των κλιμογραμμάτων. • Εκπαιδευτικές ασκήσεις με στόχο την κλιματική ταξινόμηση σταθμών με τη χρήση της κατάταξης Köppen. Δημιουργία βάσης δεδομένων σταθμών για να περιγράφουν τα κλίματα της κατάταξης Köppen.
Λέξεις Κλειδιά
Καιρός και Κλίμα, Ηλιακή Ακτινοβολία, Θερμοκρασία αέρα, εδάφους, υδάτων, Βροχόπτωση, Γεωγραφική κατανομή, Γενική Κυκλοφορία της Ατμόσφαιρας, Περιγραφή των κλιμάτων, Κλιματικές Κατατάξεις, Εξέλιξη του Κλίματος, Παλαιοκλιματολογία, Κλιματικές Αλλαγές
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
1)Το σύνολο των παραδόσεων διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή στους φοιτητές μέσω της ιστοσελίδας του μαθήματος 2)Ο διδάσκων επικοινωνεί με τους φοιτητές μέσω email και facebook
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις91
Εργαστηριακή Άσκηση31
Εξετάσεις3
Σύνολο125
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ερωτηματολόγιο/Σύστημα αξιολόγησης ΜΟ.ΔΙ.Π
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Μαθήματα μετεωρολογίας και κλιματολογίας, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 11083, Έκδοση: 2η έκδ./1997, Συγγραφείς: Φλόκας Απόστολος Α., ISBN: 960-431-288-Χ, Τύπος: Σύγγραμμα Διαθέτης (Εκδότης): Ζήτη Πελαγία & Σια Ο.Ε. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 8770, Έκδοση: 1/1984, Συγγραφείς: ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ Χ., ΜΑΧΑΙΡΑΣ Π., Τύπος: Σύγγραμμα, Διαθέτης (Εκδότης): Σ. Γιαχούδης & ΣIA O.E ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, Σημειώσεις, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Έκδοση, Τμήμα Εκδόσεων, 2009-2010, Συγγραφέας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΤΟΛΙΚΑ, Τύπος: Σημειώσεις.
Τελευταία Επικαιροποίηση
07-03-2020