ΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: Μεταπολεμική Πεζογραφία (1946-1974)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: Μεταπολεμική Πεζογραφία (1946-1974) / Special topics in Modern Greek Literature: Post-war Fiction (1945-1974)
ΚωδικόςΔΣ0405
ΣχολήΚαλών Τεχνών
ΤμήμαΘεάτρου
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΜαρία Αθανασοπούλου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017810

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Θεάτρου (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: Μεταπολεμική Πεζογραφία (1946-1974)
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600163340
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Εξάσκηση στην / εκμάθηση της τεχνικής της «εκ του σύνεγγυς ανάγνωσης» του λογοτεχνικού κειμένου. Ενημέρωση σχετικά με το έργο των βασικών πεζογράφων που στοιχειοθετούν τον νεοελληνικό λογοτεχνικό κανόνα μετά τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίληψη του τρόπου με τον οποίο η λογοτεχνία μπορεί να χρησιμεύσει ως ιστορική πηγή τόσο για την περίοδο που αναφέρεται μες το λογοτεχνικό κείμενο, όσο και -κυρίως- για την περίοδο παραγωγής του λογοτεχνικού κειμένου. Αντίληψη του τρόπου με τον οποίο η νεώτερη ιστοριογραφία συνομιλεί με την μεταπολεμική νεωτερική λογοτεχνία, τόσο σε επίπεδο προβληματισμών, όσο και σε επίπεδο φόρμας («προφορική ιστορία» και μυθοπλαστική μαρτυρία βρίσκονται εξαιρετικά κοντά).
Περιεχόμενο Μαθήματος
Tο μάθημα αυτό διερευνά τα γνωρίσματα της μεταπολεμικής αφηγηματικής παραγωγής μες από αναλυτική εξέταση αντιπροσωπευτικών έργων. Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η παραγωγή αυτή διαφοροποιείται από (ή συνεχίζει;) τη λογοτεχνική κληρονομιά της ‘Γενιάς του ’30’ σε επίπεδο θεματολογίας μα και είδους (έχουμε να κάνουμε με συμβατικό μυθιστόρημα, με «αντι-μυθιστόρημα», με διήγημα, με «μικρο-διήγημα», κτλ). Εξετάζει ακόμη το κατά πόσο επηρεάζεται η παραγωγή αυτή από σύγχρονές της ευρωπαϊκές τοποθετήσεις για το είδος (λ.χ. από το nouveau roman), τέλος το πώς αναπαριστά τη νέα πραγματικότητα του Eμφυλίου και του μεταπολεμικού κόσμου. Συγγραφείς στους οποίους θα εστιάσουμε στη διάρκεια του εξαμήνου, οι: Aλεξάνδρου, Bαλτινός, Iωάννου, Ταχτσής, Tσίρκας, Xατζής, Χειμωνάς, κ.ά.
Τελευταία Επικαιροποίηση
13-04-2020