ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ / PHARMACEUTICAL ANALYSIS II
Κωδικός33
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΦαρμακευτικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID180000084

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία5
Class ID
600163782
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • 1 ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
  • 23 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ι
  • 22 ΕΙΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε διδασκόμενο να είναι σε θέση να ταυτοποιήσει τα φάρμακα αλλά και να τα προσδιορίσει ποσοτικά σε αμιγή μορφή, σε φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και σε βιολογικά υγρά με διάφορες τεχνικές όπως η Φασματοφωτομετρία Υπερύθρου, η τεχνική του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (πρωτονίων και Άνθρακα 13), η φασματομετρία μάζης και χρωματογραφία (λεπτής στοιβάδος, χάρτου, ανοιχτής στήλης, αέριος χρωματογραφία, χρωματογραφία υψηλής απόδοσης κ.λ.π.). Οι γνώσεις αυτές θεωρούνται θεμελιώδεις και απαραίτητες για την μετέπειτα πιθανή επαγγελματική του αποκατάσταση σε ένα εργαστήριο Φαρμακευτικής Ανάλυσης.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Φασματοφωτομετρία Απορρόφησης Υπερύθρου: Αρχή της μεθόδου, Τεχνικές καταγραφής φασμάτων υπερύθρου υπερύθρου, Η χρησιμοποίηση του υπερύθρου στον ποιοτικό έλεγχο των φαρμακευτικά δραστικών ουσιών, Διευκρίνιση της σύνταξης μιας φαρμακευτικής ουσίας, Ποσοτικός προσδιορισμός με Τεχνική Γραμμής – Βάσης. Φασματοσκοπία Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού: Αρχή της μεθόδου, Τεχνική Σάρωσης του πεδίου, Παλμική τεχνική, Φάσματα NMR πρωτονίων, Σημασία των ηλεκτραρνητικών ατόμων στα φαρμακευτικά μόρια, Η μαγνητική ανισορροπία των χημικών δεσμών Ποσοτικοί προσδιορισμοί NMR. Ποσοτικοί προσδιορισμοί φαρμακευτικών ουσιών με βάση τις απορροφήσεις συντονισμού των πρωτονίων, Φάσματα Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού Ανθρακα-13, Ποσοτικοί προσδιορισμοί φαρμακευτικών ουσιών με βάση τις απορροφήσεις συντονισμού του C-13 Χρησιμοποίηση εσωτερικής προτύπου ουσίας και χάραξη καμπύλης αναφοράς. Χρωματογραφία: Αρχή, Ταξινόμηση χρωματογραφικών μεθόδων, Εφαρμογές στην Φαρμ. Ανάλυση, Η σημασία της χρωματογραφίας στην Φαρμ. Ανάλυση, Υλικά που χρησιμοποιούνται ως στατική φάση στις διάφορες χρωματογραφικές μεθόδους ανάλυσης, Ισοθερμικές καμπύλες χρωματογραφίας, Χρωματογραφία ανοικτής στήλης, Επίπεδοι χρωματογραφικές μέθοδοι, Χρωματογραφία χάρτου, Χρωματογραφία λεπτής στιβάδος, Αέριος χρωματογραφία (GSC, GLC), Υγρή χρωματογραφία (HPLC, YXYA, Κανονικής και Αντίστροφης φάσης), Σύγκριση χρωματογραφικών μεθόδων, Χρωματογραφικοί παράμετροι (ανάπτυξη), Σύγκριση χρωματογραφικών μεθόδων και άλλων μεθόδων ανάλυσης, Χρωματογραφικά συστήματα για HPLC εφαρμογές: Εκλογή χρωματογραφικού συστήματος, Παρασκευή και προεργασία της κινητής φάσης, Διατήρηση στήλης, Αξιολόγηση ποιότητας χρωματογραφήματος, Ανάπτυξη χρωματογραφικού συστήματος και βελτίωση της ποιότητας αυτού, Εφαρμογές των χρωματογραφικών μεθόδων για τον προσδιορισμό δραστικών ουσιών σε σκευάσματα και βιολογικά υγρά. Φασματομετρία μάζας. Βασική αρχή της μεθόδου. Οργανολογία. Χαρακτηριστικά των μοριακών ιόντων. Μετασταθείς κορυφές. Μελέτη μηχανισμών διάσπασης διαφόρων ομάδων φαρμάκων(π.χ.2-ιμιδαζολινών, βενζοδιαζεπινών κ.λ.π.). Εφαρμογές.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Περιγραφή
Το εργαστηριακό περιεχόμενο του μαθήματος εμπλουτίστηκε με ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, ειδικό πρόγραμμα (software) για χρήση CD-ROM που περιέχει τα φάσματα των φαρμάκων καθώς και τη στερεοχημική τους δομή στο χώρο (μήκος δεσμών, διάταξη δακτυλίων, γωνίες διαφόρων δεσμών κ.λ.π.) ώστε να διαφαίνεται η σχέση δομής του φαρμάκου με το αντίστοιχο φάσμα. Επίσης μεγάλο μέρος των εργαστηριακών ασκήσεων Φασματοφωτομετρίας πραγματοποιείται από τους φοιτητές με την εφαρμογή ειδικού προγράμματος UVPC.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις1043,5
Εργαστηριακή Άσκηση391,3
Φροντιστήριο361,2
Συγγραφή εργασίας / εργασιών311,0
Σύνολο2107
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Εφόσον ολοκληρωθεί η σειρά των εργαστηρίων (Τα άγνωστα εργαστηριακά δείγματα τα οποία καλούνται να αναλύσουν οι φοιτητές είναι όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένα) με προβιβάσημο βαθμό και παραδοθεί το τετράδιο των εργαστηρίων διορθωμένο, ο κάθε φοιτητής με την ομάδα του θα πρέπει να παραδώσει κάποια εργασία στο θέμα το οποίο του έχει οριστεί (παραδίδεται διορθωμένη) και στο τέλος της Ακαδημαϊκής χρονιάς να υποβληθεί σε προφορικές εξετάσεις. Τελειώνοντας αυτές του τις υποχρεώσεις μπορεί να λάβει μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων Φαρμακευτικής Ανάλυσης. Στην αξιολόγηση του φοιτητή σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασιμότητα και η διαπροσωπική σχέση με τον διδάσκοντα.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-11-2016