Βοτανική στις Φαρμακευτικές Επιστήμες

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΒοτανική στις Φαρμακευτικές Επιστήμες / Botany in Pharmaceutical Scineces
ΚωδικόςΝΠ18-14
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΦαρμακευτικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600013733

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Φαρμακευτικής (2018-)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 176
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό215

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΒοτανική στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600163854
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του μικροσκοπίου για την αναγνώριση και παρατήρηση φυτικών κυττάρων, ιστών και οργάνων, καθώς και με την κατασκευή μικροσκοπικών παρασκευασμάτων. Θα έχουν αποκτήσει ικανότητες εργασίας στη φύση και αναγνώρισης φαρμακευτικών φυτών που ανήκουν σε αντιπροσωπευτικές οικογένειες, γένη και είδη.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Α ΜΕΡΟΣ: Εισαγωγή στη Βιολογία των φυτών. Τα φυτά ως πρώτη ύλη διατροφής, πρώτων υλών, ενέργειας και φαρμάκων. Το τυπικό φυτικό κύτταρο, εμβρυώδες και διαφοροποιημένο, με έμφαση στο κυτταρικό τοίχωμα, τα χυμοτόπια και τα πλαστίδια. Οι φυτικοί ιστοί (οργάνωση, ταξινόμηση), με έμφαση στον εκκριτικό ιστό. Εξωτερική μορφολογία και ανατομική διάπλαση των φυτικών οργάνων (ρίζα, βλαστός, φύλλο, άνθος, καρπός) των φυτών του Αθροίσματος Spermatophyta (Δικότυλα και Μονοκότυλα). Αναπαραγωγικά όργανα και τρόποι αναπαραγωγής των φυτών. Β ΜΕΡΟΣ: Ιστορική αναδρομή της χρήσης των φυτών ως θεραπευτικά. Βασικές αρχές της επιστημονικής ονοματολογίας και ταξινόμησης των φυτών. Η «κουτί-μέσα-σε κουτί» μέθοδος ταξινόμησης. Το είδος ως βασική μονάδα ταξινόμησης. Η διάκριση των φυτών σε Αθροίσματα. Οι κλάσεις και υποκλάσεις των Magnoliophytina (Αγγειόσπερμα). Διαγνωστικά μορφολογικά και χημικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κύριων οικογενειών φαρμακευτικών φυτών. Οι βιολογικώς δραστικές ενώσεις των φυτών και η εμφάνισή τους στις ταξινομικές ομάδες των φυτών (χημειοταξινόμηση). Αντιπροσωπευτικά είδη οικογενειών των φαρμακευτικών φυτών.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
- Διδασκαλία: Οι διαλέξεις του μαθήματος γίνονται με χρήση ΤΠΕ (παρουσίαση με μορφή Powerpoint). Οι διαφάνειες των διαλέξεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα https://elearning.auth.gr/course/ - Επικοινωνία με τους φοιτητές: Οι φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος ενημερώνονται στο προσωπικό τους e-mail για ό,τι αφορά στη διεξαγωγή του μαθήματος, των εργαστηριακών ασκήσεων και των αντίστοιχων εξετάσεων. Το σύνολο των φοιτητών ενημερώνεται για τις ημερομηνίες των εξετάσεων (εργαστηριακών, φυτολογίου και γραπτών) του μαθήματος σε κάθε θεσμοθετημένη εξεταστική περίοδο, από την ιστοσελίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις50
Εργαστηριακή Άσκηση12
Άσκηση Πεδίου13
Εξετάσεις50
Σύνολο125
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν οι φοιτητές από τις μαθησιακές δραστηριότητες του μαθήματος γίνεται με: 1. Eξετάσεις στις εργαστηριακές ασκήσεις και το Φυτολόγιο που δημιούργησε κάθε φοιτητής (20% του τελικού βαθμού). Πραγματοποιούνται μέσα στην εξεταστική περίοδο πριν τις γραπτές εξετάσεις του μαθήματος. 2. Γραπτές εξετάσεις (80% του τελικού βαθμού), που διεξάγονται στις θεσμοθετημένες εξεταστικές περιόδους. Οι γραπτές εξετάσεις περιλαμβάνουν δύο σειρές θεμάτων, που αντιστοιχούν στα δύο μέρη που συνθέτουν το μάθημα . Η μορφή των θεμάτων δίδεται στην ιστοσελίδα του μαθήματος (https://elearning.auth.gr/course/).
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
A. MEΡΟΣ 1. Μορφολογία και Ανατομία Φυτών Έκδοση: 015/1994 Συγγραφείς: ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Γ. ΔΕΛΗΒΟΠΟΥΛΟΣ ISBN: 960-317-015-1 Διαθέτης (Εκδότης): Αικατερίνη Σιμώνη 2. Βοτανική - Μορφολογία και Ανατομία Φυτών Έκδοση: Β' ΕΚΔΟΣΗ/2003 Συγγραφείς: ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΜΠΟΖΑΜΠΑΛΙΔΗΣ ISBN: 960-312-015-4 Διαθέτης (Εκδότης): ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΜΠΟΖΑΜΠΑΛΙΔΗΣ Β. ΜΕΡΟΣ 1. Συστηματική Βοτανική: Φυλογενετική-Φαινετική Προσέγγιση της Ταξινόμησης των Φυτικών Οργανισμών Έκδοση: 1/2004 Συγγραφείς: ΜΠΑΜΠΑΛΩΝΑΣ Δ., ΚΟΚΚΙΝΗ Σ. ISBN: 960-86090-3-8 Διαθέτης (Εκδότης): ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚ. ΑΪΒΑΖΗΣ PART Α. 1. Morphology and Plant Anatomy Edition: 015/1994 Author: Stylianos G. Delivopoulos ISBN: 960-317-015-1 Copyright: A. Simoni 2. Botany. Morphology and Anatomy of Plants Edition: 2011 Author: Artemios Bosabalidis ISBN: 978-960-12-2047-5 Copyright: University Studio Press PART Β. 1. Systematic Botany: Phylogenetic-Phenetic Approach to Classification of Plant Organisms Edition: 1/2004 Authors: BABALONAS D., S. KOKKINI ISBN: 960-86090-3-8 Copyright: Charalampos NIK. AIVAZIS
Τελευταία Επικαιροποίηση
13-11-2020