Φαρμακογνωσία ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΦαρμακογνωσία ΙΙ / Pharmacognosy II
ΚωδικόςΝΠ18-38
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΦαρμακευτικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600013761

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Φαρμακευτικής (2018-)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 110
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό636

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΦαρμακογνωσία ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600163878
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση των φυτών τα οποία περιέχουν τερπενοειδή και συναφείς ενώσεις. Θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις σημαντικότερες από αυτές τις ενώσεις, την προέλευσή τους, τις ιδιότητές τους και τη δράση τους. Θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν και να παρέχουν συμβουλευτικές πληροφορίες στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους. Θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια φαρμακευτικά φυτά που περιέχουν τερπενοειδή έχουν θεραπευτική δράση και ποια είναι τοξικά, έτσι ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν με τη δέουσα προσοχή στο φαρμακείο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Τερπενοειδή, στεροειδή και παράγωγα Εισαγωγή, Βιογενετικές γενικότητες. Προέλευση των C5 μονάδων – Οδός μεβαλονικού οξέος και οδός σχηματισμού Ι.Ρ.Ρ. (GAP)/ Πυρουβικού). Βιοσυνθέσεις βασικών υποκατηγοριών τερπενίων. Μονοτερπένια, Σεσκιτερπένια, Αιθέρια έλαια,ιριδοειδή, σεσκιτερπενικέςλακτόνες,ολεορητίνες, Διτερπένια, Τριτερπένια και Στεροειδή, σαπωνίνες, καρδιοτονωτικοί γλυκοζίτες, Τετρατερπένια (C40), Καροτενοειδή. Εξετάζονται οι δομές, οι φυσικοχημικές τους ιδιότητες, η παραλαβή, εκχύλιση και ανίχνευση, δρόγες πλούσιες σε τερπένια με εφαρμογή στη φυτοθεραπευτική. Εργαστηριακές ασκήσεις: Μικροσκοπικός, μακροσκοπικός και Φυτοχημικός έλεγχος δρογών της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας. Παραλαβή εκχυλισμάτων, εμπλουτισμός, απομόνωση, ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών φαρμακευτικών φυτών με χημικές και χρωματογραφικές μεθόδους. Χημικές αντιδράσεις ανίχνευσης τερπενίων. Απομονώσεις φυσικών προϊόντων. Παραλαβή αιθερίων ελαίων από αρωματικά φυτά.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Εργαστηριακή Άσκηση26
Σύνολο65
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου. Η βαθμολογία είναι ισοδύναμη ανά διδάσκοντα και αντιστοιχεί σε 3,33 μονάδες.Οι εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου γίνονται στις ημερομηνίες και χώρους που ανακοινώνει το Τμήμα.Ο χρόνος εξέτασης είναι 3 ώρες συνολικά για τους τρεις διδάσκοντες. Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών: Γραπτή εξέταση με ερωτήσεις σύντομης απάντησης, γραπτή εργασία και δημόσια παρουσίαση αυτής (προαιρετικά)
Τελευταία Επικαιροποίηση
13-11-2020