ΥΓΙΕΙΝΗ/ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ/ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ / HYGIENE/EPIDEMIOLOGY
ΚωδικόςΝΠ-28
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΦαρμακευτικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID180000260

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ/ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600164364
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της σειράς των διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων, ο φοιτητής θα μπορεί να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: Ποιά είναι τα είδη και η ποσότητα των τροφίμων που προάγουν την υγεία, ποιές είναι οι βασικές θρεπτικές ουσίες; Ποιά είναι τα τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα, ποιές είναι οι αιτίες που τα προκαλούν και ποιά προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθούμε από αυτά; Ποιές είναι οι πηγές ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, πως επηρεάζεται η ανθρώπινη υγεία και ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν για να προστατευθεί αυτή; Ποιά είναι τα κυριότερα παγκόσμια πριβαλλοντικά προβλήματα; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι υγείας κατά τις μετακινήσεις (τουρισμός) και πως θα προστατευθούμε από αυτούς; Πως θα δημιουργήσουμε ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον στην κατοικία και την εργασία μας για να προάγουμε την ποιότητα ζωής μας; Τι είναι νοσοκομειακή λοίμωξη, ποιές συνθήκες συντελούν στη δημιουργία της και ποιά είναι τα μέτρα πρόληψής της;
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
Περιεχόμενο Μαθήματος
SYLLABUS Διατροφή & Υγεία Υγιεινή των Τροφίμων Υγιεινή του νερού & Υδατογενείς λοιμώξεις Επιδημικές εκρήξεις Αναδυόμενοι περιβαλλοντικοί μικροοργανισμοί Ταξιδιωτική Ιατρική: τα συχνότερα προβλήματα υγείας Μαζικές καταστροφές και προβλήματα Δημόσιας Υγείας Υγιεινή της κατοικίας, των υδρεύσεων και αποχετεύσεων Υγιεινή της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος Κλιματικές αλλαγές, παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα και δημόσια υγεία Επαγγελματική Υγιεινή & Ασφάλεια Υγιεινή στο χώρο του νοσοκομείου, επιδημιολογία και πρόληψη νοσοκομειακών λοιμώξεων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση γίνεται με γραπτές εξετάσεις. Δίδονται θέματα προς ανάπτυξη με ισομερή βαθμολογία. Ο φοιτητής πρέπει να έχει παρακολουθήσει τις ασκήσεις του μαθήματος (συνήθως τρεις).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Υγιεινή, Μ. Αρβανιτίδου-Βαγιωνά, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2009 Σημειώσεις των Μελών ΔΕΠ του Εργαστηρίου Υγιεινής.
Τελευταία Επικαιροποίηση
25-05-2017