Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές που περάτωσαν με επιτυχία το μάθημα είναι σε θέση:
να διακρίνουν την στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας απέναντι στο Ισλάμ, σε μια περίοδο που η χριστιανική θεολογία είχε φτάσει σε μια ουσιαστική διάμορφωσή της Να κατανοήσουν, ακόμα, τη μέθοδο διαλόγου με τη θρησκευτική ετερότητα και τα προτάγματα αυτού του διαλόγου. Αναπόφευκτα, η σπουδή της ιστορίας του διαλόγου, επιτρέπει και τη θέαση, πάντα αναλογική και εύκαιρη, των δυνατοτήτων διαλόγου του παρόντος, όπου οι συνθήκες και τα πολιτισμικά, θεολογικά και πολιτικά δεδομένα, έχουν αλλάξει. Με τον τρόπο αυτό γίνεται δυνατή η αποφυγή επανάληψης των αστοχιών της ιστορίας και η μεγέθυνση των φωτεινών και σημαντικών στιγμών αυτής της ιστορίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εξετάζονται τα κείμενα της εκκλησιαστικής γραμματείας, προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα της πατερικής θεολογίας για το Ισλάμ και η μεθοδολογία διαλόγου με την ετερότητα. Επιχειρείται, ακόμη, η διακρίβωση ομοιοτήτων και διαφορών και οι πιθανές επιδράσεις του Ισλάμ από τον Χριστιανισμό.
Λέξεις Κλειδιά
Ισλάμ, Ορθοδοξία, διάλογος, Θεοτόκος, Χριστός, ελευθερία, βούληση
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Μητροπολίτου Ἑλβετίας Δαμασκηνοῦ, Ἀκαδημαϊκός διάλογος Χριστιανῶν καί Μουσουλμάνων, ἀνάτυπον ἀπό τήν: Ἐπιστιμονική Παρουσία Ἐστίας Θεολόγων Χάλκης, τόμος Γ, Ἀθῆναι 1994, σελ.168.