Οικουμενική κίνηση και Ισλάμ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟικουμενική κίνηση και Ισλάμ / Ecumenical Movement and Islam
ΚωδικόςΥ804
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΘεολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΣτυλιανός Τσομπανίδης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600012734

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμ. Θεολογίας - Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών (ΕΚΜΣ 2016-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 38
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό845

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΟικουμενική κίνηση και Ισλάμ
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600165664

Πρόγραμμα Τάξης

Κτίριο
Όροφος-
ΑίθουσαΕξ αποστάσεως (900)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 09:00 έως 12:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Εξέταση)
 • Γερμανικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: -γνωρίζουν τη σημασία της μαρτυρίας στις θρησκευτικές παραδόσεις του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. -διακρίνουν συγκλίσεις και αποκλίσεις στις διαφορετικές εκδοχές του φαινομένου -εντοπίζουν κριτικά την αναβίωση και τις θρησκευτικές και πολιτικές όψεις της μαρτυρίας στη σύγχρονη πραγματικότητα για την ειρήνη στον κόσμο -κατανοήσουν το ρόλο της οικουμενικής κίνησης στις διαθρησκειακές σχέσεις
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
 • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα επιχειρείται ιστορική και θεολογική θεμελίωση των σύγχρονων συναντήσεων και τάσεων που παρατηρούνται μεταξύ των εκκλησιών της οικουμενικής κίνησης. Δίνεται έμφαση τόσο στις δραστηριότητες του Π.Σ.Ε. και στη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι σε αυτό, όσο και στην ιστορική διαδρομή του εκκλησιαστικού φαινομένου της οικουμενικής παρουσίας του Χριστιανισμού. Παραλλήλως παρουσιάζονται και αξιολογούνται η προσπάθειες του Π.Σ.Ε. για επικοινωνία με το Ισλάμ, καθώς και η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην οικουμενική κίνηση και στο Π.Σ.Ε ευρύτερα και στις δραστηριότητες με το Ισλάμ ειδικότερα.
Λέξεις Κλειδιά
Οικουμενική Κίνηση, διάλογος, ειρήνη, Ορθοδοξία, Ισλάμ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Χρήση PowerPoint κατά τη διάρκεια των διαλέξεων και emails στην επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις652,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων401,6
Συγγραφή εργασίας / εργασιών180,7
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1255
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ο βαθμός συμμετοχής των φοιτητών στην τάξη (συζήτηση, ερωτήσεις, παρατηρήσεις,παροχή πληροφοριών) αποτελεί σημαντικός δείκτης του ενδιαφέροντος του μαθητή και συνυπολογίζεται στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Οι εξετάσεις είναι γραπτές ή προφορικές ή σε μορφή εργασιών ή συνδυαστικά
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Στ. Τσομπανίδης, «Υπέρ της Οικουμένης»: Μελέτες για την Οικουμενική Κίνηση και αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, εκδ. Ostracon, Θεσσαλονίκη 2014.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
A History of the Ecumenical Movement 1968-2000, J. Briggs – M. A. Oduyoye – G. Tsetsis (eds), vol. 3, WCC, Geneva 2004. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία, εκδ. Ακρίτας, Νέα Σμύρνη 2000. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού. Συλλογή θρησκειολογικών μελετημάτων, εκδ. Ακρίτας, Νέα Σμύρνη 20063 . Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 2007, 187‐194. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Εγρήγορση: χρέος των Ορθοδόξων, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2017, 113-128. Γρ. Ζιάκας – Αγγ. Ζιάκα, Διαθρησκειακός Διάλογος. Συμβολή της Μελέτης των Θρησκειών στην κατανόηση της θρησκευτικής ετερότητας, εκδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 2017 Αγγ. Ζιάκα, Διαθρησκειακοί Διάλογοι. Η συνάντηση του Χριστιανισμού με το Ισλάμ, τομ Β΄, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2010. «Ορθόδοξη Θεολογία και διαθρησκειακός διάλογος (Μέρος Α΄ και Β΄)», Αφιέρωμα του περιοδικού Θεολογία τόμ. 84 (2013), τεύχ. 2 και 4. Ι. Πέτρου, Θρησκεία και κοινωνία. Κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων θρησκείας και κοινωνίας στη σύγχρονη πραγματικότητα, εκδ. Μπαρμπουνάκη, Θεσσαλονίκη 2012, Στ. Τσομπανίδης, «Υπέρ της Οικουμένης»: Μελέτες για την Οικουμενική Κίνηση και την αποστολή της Εκκλησίας στο σημερινό κόσμο, εκδ. Ostracon, Θεσσαλονίκη 2014 Στ. Τσομπανίδης, Εκκλησία και Εκκλησίες. Η θέση των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών στην εκκλησιολογική αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα πλαίσια του οικουμενικού διαλόγου, Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2013. Προτεινόμενα κείμενα (για χρήση στο μάθημα): «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησ¬ας στην επικράτηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθρίας, της αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών, και στην άρ¬ση των φυετικών και λοιπών διακρίσεων». Κείμενο-απόφαση της Γ΄ Προσυνοδικής Πανορθόδοξης Διάσκεψης στο Σαμπεζύ 1986 (βλ. στο Παράρτημα του έργου του Π. Βασιλειάδη, Ενότητα και Μαρτυρία. Ορθόδοξη Χριστιανική Μαρτυρία και Διαθρησκειακός Διάλογος – Εγχειρίδιο Ιεραποστολής, εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2007, 273-289). «Μήνυμα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (12/10/2008)», ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, http://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=995&tla=gr. Π. Βασιλειάδης - Στ. Τσομπανίδης, «Παγκόσμια οικονομία - κλιματική αλλαγή - διαθρησκειακός διάλογος: η χριστιανική μαρτυρία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», Σύνθεσις [e-περιοδικό Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., http://ejournals.lib.auth.gr/synthesis], τόμ. 2, τεύχ. 1/2013, 89-113. «Κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι του Διαθρησκειακού Διαλόγου», Θεολογία 84 (2013), τεύχ. 2, 165-192.
Τελευταία Επικαιροποίηση
25-10-2020