Λατρεία και Αγιότητα

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΛατρεία και Αγιότητα / Worship and Holiness
ΚωδικόςΧ334
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΝικόλαος-Νικόδημος Σκρέττας-Πλεξίδας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΜη Ενεργό
Course ID600018277

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΛατρεία και Αγιότητα
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600167349
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διδασκαλίας του μαθήματος ο επιδιωκόμενος μαθησιακός στόχος του είναι: 1. Να αξιοποιήσουν λειτουργικά και ποιμαντικά τους καιρούς της προσευχής της Εκκλησίας, αλλά και τον ακίνητο και κινητό εορταστικό κύκλο. 2. Να αποκτήσουν τη ικανότητα να ανιχνεύουν τη σχέση λατρείας και αγιότητας. 3. Να σπουδάσουν το συναξάρι της Εκκλησία σε αναγωγή προς το σήμερα. 4.Να συγκρίνουν ως προς το θεολογικό και λειτουργικό περιεχόμενο την κυρίαρχη ημέρα της Κυριακής με τον υπόλοιπο εβδομαδιαίο κύκλο των ημερών. 5. Να συνειδητοποιήσουν την ευεργετική επίδραση τη Λατρείας για τον αγιασμό της ύπαρξης του ανθρώπου και ολόκληρου του Σώματος του Χριστού το οποίο συγκροτείται μέσα στη λατρεία.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο επιλεγόμενο μάθημα εξετάζεται το θέμα ότι Λατρεία και Αγιότητα συνυπάρχουν στη ζωή της Εκκλησίας, συμπορεύονται και αλληλοπεριχωρούνται. Επίσης, διαπιστώνεται ότι η Θεία λατρεία γίνεται το αληθές και γνήσιο εργαστήριο της αγιωσύνης, αλλά και η αγιασμένη ζωή αποτελεί το εχέγγυο της " εν πνεύματι και άληθεία " λογικής λατρείας, η οποία αποτρέπει κάθε ίχνος παγανισμού και δεισιδαιμονίας από το ήθος και την πίστη του ευχαριστιακού σώματος του Χριστού, που το απαρτίζουν τα μέλη της Εκκλησίας. Επιπλέον, στο μάθημα παρουσιάζεται ότι αγιασμός του χρόνου της ζωής του ανθρώπου συντελείται στον νυχθήμερο, τον εβδομαδιαίο και τον ετήσιο, κινητό ή ακίνητο, λειτουργικό κύκλο των ακολουθιών, των δεσποτοθεομητορικών εορτών και των μνημών των εξεχόντων αγίων. Έτσι, διαπιστώνεται ότι αυτοί οι εορταστικοί σταθμοί, στο πλαίσιο του λειτουργικού χρόνου, παροντοποιούν τα παρελθόντα και τα μέλλοντα ως λειτουργικά γεγονότα και βιώματα του παρόντος. Είναι δηλαδή, ο τόπος και ο τρόπος της ορθοδόξου λειτουργικής παραδόσεως για τον αγιασμό του πληρώματος της Εκκλησίας. Ειδικότερα, οι 13 διδακτικές ενότητες του μαθήματος διαρθώνονται ως εξής: 1. Εισαγωγικά ζητήματα. 2. Λειτουργική ζωή-Λειτουργημένοι άνθρωποι. 3. Η λειτουργική και ποιμαντική αξιοποίηση των καιρών της προσευχής (ακολουθών του νυχθημέρου). 4. Μνήμες και λειτουργικό περιεχόμενο των έξη ημερών της εβδομάδος (Δευτέρα-Σάββατο). 5. Η αναστάσιμη δεσποτική Κυριακή. 6. Ιστορική αναφορά και θεολογικό πλαίσιο του κύκλου Χριστουγέννων-Θεοφανείων. 7. Υμνογραφική και βιωματική θεώρηση του " Πάσχα" του Χειμώνα (Χριστούγεννα-Περιτομή-Θεοφάνεια). 8. Λειτουργική πορεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο πλαίσιο του πασχαλίου κύκλου. 9. Αρχή Τριωδίου-Ανάσταση. Σύντομη υμνογραφική θεώρηση. 10. Η λατρευτική κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας. 11. Ανάληψη και Πεντηκοστή. 12. Ιστορικό πλαίσιο, θεολογικό περιεχόμενο και υμνογραφικός πλούτος της εορτής της Μεταμορφώσεως του Χριστού. 13. Συναξαριστική σπουδή και μαθητεία στις μνήμες των εξεχόντων γεγονότων και αγίων του ακινήτου λειτουργικού κύκλου.
Λέξεις Κλειδιά
Λατρεία, Αγιότητα, Αγιασμός Μυστηρίων.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Επικοινωνία φοιτητών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία. Η δια ζώσης επικοινωνία γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων592,4
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1004
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές της τάξης αξιολογούνται προφορικά με ερωτήσεις εκτεταμένης απάντησης στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Αρχιμ. Νικόδημος Σκρέττας, Λατρεία και Αγιότητα. Μαθητεία στο Συναξάρι της Ορθοδοξίας, [Κανονικά και Λειτουργικά 10], εκδ. Μυγδονία, Θεσσαλονίκη 2017
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Ι. Φουντούλης, Λειτουργική Α΄:Εισαγωγή στη Θεία Λατρεία, Θεσσαλονίκη 1993. Αρχιμ. Νικόδημος Σκρέττας, Ασθένεια και θεραπεία στην Παρακλητική Υμνογραφία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, [Κανονικά και Λειτουργικά 11], Θεσσαλονίκη 2018. Π. Β. Πάσχος, Άγιοι, οι φίλοι του Θεού. Εισαγωγή στην Αγιολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2004.
Τελευταία Επικαιροποίηση
30-03-2021