Φιλοσοφία της πράξης

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΦιλοσοφία της πράξης / Philosophy of Praxis
ΚωδικόςΦ454
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΦιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΚωνσταντίνος Καβουλάκος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600019665

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (2011-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 89
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΕπιλογήςΧειμερινό/Εαρινό-6
ΦιλοσοφίαΥποχρ. Κατ΄ Επιλογήν ΚατεύθυνσηςΧειμερινό/Εαρινό-6
ΠαιδαγωγικήΕλεύθερη ΕπιλογήΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΦιλοσοφία της πράξης
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600167602
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
  • Γερμανικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η παράδοση αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με το αντικείμενο της φιλοσοφίας της πράξης στη σύνδεσή του με προβλήματα της κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να • Γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των κλασικών στοχαστών της φιλοσοφίας της πράξης και τις αντίστοιχες τοποθετήσεις τους στο πεδίο της κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας. • Γνωρίζουν τη συζήτηση για την αντίθεση μεταξύ αντικειμένου και υποκειμένου, μορφής και περιεχομένου στη νεωτερική φιλοσοφία. • Γνωρίζουν τις λύσεις των φιλοσοφικών προβλημάτων που πρότεινε η παράδοση της φιλοσοφίας της πράξης κατά τον 20ο αιώνα. • Να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις έννοιές της στην ανάλυση σύγχρονων προβλημάτων της κοινωνίας και του πολιτισμού. • Να είναι σε θέση να αναλύσουν και να ανασυγκροτήσουν σε ένα γενικό επίπεδο σύγχρονα φαινόμενα της κοινωνίας και του πολιτισμού, όπως το φαινόμενο της πραγμοποίησης. • Να είναι σε θέση να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν κριτικά τα φαινόμενα αυτά.
Γενικές Ικανότητες
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1) Βασικά θέματα της φιλοσοφίας της πράξης: Η γένεση και η ανάπτυξη της μοντέρνας κοινωνίας, η διαδικασία ορθολογικής αντικειμενοποίησης, το φαινόμενο της πραγμοποίησης στα διαφορετικά κοινωνικά πεδία: οικονομία, πολιτική, διοίκηση, επιστήμη, τεχνική, κ.ο.κ. 2) Η γενική έννοια της ανάπτυξης του πολιτισμού και το ιδιαίτερο πρόβλημα της αποξένωσης στην ιστορική και συγχρονική του διάσταση. 3) Η κοινωνική παραγωγή και αναπαραγωγή της κυρίαρχης μορφής συνείδησης και πολιτισμού. 4) Η πρόταση της φιλοσοφίας της πράξης για την υπέρβαση του νεωτερικού δυισμού και της αποξένωσης. 5) Κλασικοί στοχαστές της φιλοσοφίας της πράξης: Λούκατς, Κόρς, Γκράμσι, Μαρκούζε κ.ά. 6) Επίκαιρα ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ τεχνικού πολιτισμού και κοινωνικής αποξένωσης: Το πρόβλημα των θεσμών και πρακτικών που απαιτεί μια ελεύθερη κοινωνία.
Λέξεις Κλειδιά
Φιλοσοφία της πράξης, πραγμοποίηση, αλλοτρίωση, κριτική.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Προβολή διαφανειών κατά τη διάρκεια του μαθήματος, χρήση classweb και ηλεκτρονικών μέσω επικοινωνίας για την επαφή με τους φοιτητές/τριες και την αποτελεσματικότερη ενημέρωση/πληροφόρησή τους.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων1094,4
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1506
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Δίωρη γραπτή εξέταση σε τρία ερωτήματα, από τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν τα δύο μέσω της ανάπτυξης δοκιμίου. Η απάντηση των ερωτημάτων θα απαιτεί τόσο τη γνώση του αντικειμένου όσο και την κριτική σκέψη.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Κωνσταντίνος Καβουλάκος, Ιστορία και πράξη. Η φιλοσοφία της πράξης του Γκέοργκ Λούκατς, Τόπος, Αθήνα 2018. 2. Γκέοργκ Λούκατς, Η πραγμοποίηση και η συνείδηση του προλεταριάτου, Εκκρεμές, Αθήνα 2006.
Τελευταία Επικαιροποίηση
11-12-2020