Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του εξαμήνου, οι φοιτητές και φοιτήτριες θα είναι σε θέση:
Να κατανοούν τις βασικές αρχές και έννοιες της φασματικής μουσικής
Να αναγνωριζουν τα αισθητικά και τεχνικά χαρακτηριστικά της φασματικής μουσικής
Να έχουν μία πιο διευρυμένη αντίληψη της σχέσης μεταξύ φθογγικού υλικού και ηχοχρώματος και, γενικότερα, της ακρόασης της μουσικής με εστίαση στον ήχο
Να κατανοούν βασικές τεχνικές και εργαλεία σύνθεσης της φασματικής μουσικής, όπως προσθετική σύνθεση (additive synthesis), αφαιρετική σύνθεση (subtractive synthesis), σύνθεση με διαμόρφωση συχνότητας (FM synthesis), κλπ.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η φασματική μουσική, είναι η μουσική που εστιάζει στο ηχόχρωμα πάνω από όλες τις άλλες μουσικές παραμέτρους, και αντλεί το μουσικό της υλικό από τις ακουστικές ιδιότητες του ίδιου του ήχου (ηχητικά φάσματα), τη σειρά των αρμονικών, τις τεχνικές ηλεκτρονικής μουσικής και την ψυχοακουστική. Μέσω της μορφολογικής και χρονικής αντίληψης και ανάλυσης των συνιστωσών του ήχου μέσω των νέων τεχνολογιών (αλγόριθμοι σύνθεσης, οργανικά φασματικά μοντέλα κ.λ.π), οι φασματιστές συνθέτες επιχειρούν να εντάξουν το ηχόχρωμα στη μουσική γραφή, θολώνοντας τη διάκριση μεταξύ φθογγικού υλικού και ηχοχρώματος και μετατρέποντας το ηχητικό υλικό σε εξελισσόμενο μουσικό υλικό.
Το μάθημα διερευνά τον χώρο της φασματικής μουσικής από αισθητική/θεωρητική, αναλυτική και συνθετική σκοπιά. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, θα εξετάσουμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι συνθέτες έχουν ενσωματώσει αυτές τις ιδέες στη μουσική τους από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα, και θα προσεγγίσουμε έργα συνθετών όπως οι Grisey, Murail, Levinas, Dufourt, Radulescu, Vivier, Romitelli, Sciarrino, Haas, Leroux, κ.α. Θα μελετηθούν και χρησιμοποιηθούν σαν αναλυτικά αλλά και συνθετικά εργαλεία, κύρια γνωρίσματα και τεχνικές όπως Φασματική Ανάλυση - Επεξεργασία - Επανασύνθεση, Φασματικοί Σχηματισμοί (Spectral Aggregates), Προσθετική Σύνθεση (Additive Synthesis), Oργανική Σύνθεση (Instrumental Synthesis), Αρμονικά-Μη αρμονικά Φάσματα (Harmonic/Inharmonic Spectra), Formants, Φασματικές Περιβάλλουσες (Spectral Envelopes), Διαμορφώσεις (Modulations), Μετασχηματισμοί κ.α.
Η διαδικασία μέσα από την οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι περιλαμβάνει α) πρακτική επαφή με τα εξεταζόμενα αντικείμενα (ακροάσεις/προβολές και συζήτηση), β) εξοικείωση με τη σχετική εργογραφία και βιβλιογραφία και γ) κριτική ανάλυση/κριτική δημιουργική εργασία μέσα από εργασίες ή σύνθεση, αντιστοίχως, ανάλογα με την κατεύθυνση του φοιτητή.
Παρτιτούρες, ηχογραφήσεις και οι αρθρογραφία θα διανεμηθούν καθ 'όλη τη διάρκεια του εξαμήνου μέσω του elearning. Δεν υπάρχει διδακτικό βιβλίο.
Το μάθημα απευθύνεται στο σύνολο των φοιτητών και φοιτητριών του ΤMΣ. Ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητ(ρι)ών και τη γενικότερη δυναμική της τάξης, θα γίνει περισσότερη ή λιγότερη χρήση Η/Υ.