Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
1. Κατανοούν πως να μεταφέρουν/μεταφράζουν πραγματικά πρακτικά προβλήματα, που θα δίνονται με τη μορφή περιγραφής, σε ένα μαθηματικό υπόδειγμα/μορφοποίηση.
2. Αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα κατάλληλα μαθηματικά εργαλεία και μεθόδους που απαιτούνται για την επίλυση μεγάλης γκάμας προβλημάτων βελτιστοποίησης.
3. Χρησιμοποιούν μαθηματικό λογισμικό (γλώσσες μοντελοποίησης/προγραμματισμού) για να επιλύσουν τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τεχνικές επιχειρησιακής έρευνας.
4. Δημιουργουν μια αναφορά που θα περιγράφει το υπόδειγμα και την τεχνική επίλυσης, θα αναλύει τα αποτελέσματα και θα διατυπώνει προτάσεις με γλώσσα κατανοήση προς όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Θεωρία και Μέθοδοι Γραμμικού Προγραμματισμού (Simplex, Γεωμετρική Ερμηνεία, Δυϊκή Θεωρία, Πολυωνυμικές Μέθοδοι, Ειδικές Περιπτώσεις). Αναγκαία Συνθήκη Ελαχίστου (Karush‐Kuhn‐Tucker Condition). Ακεραίος Προγραμματισμός: Μορφοποίηση Προβλημάτων και Μέθοδοι Επίλυσης. Βασικοί Αλγόριθμοι και Θεωρία Συνδυαστικής Βελτιστοποίησης (Προβλήματα Μονοπατιών και Ροής σε Δίκτυα, Ταιριάσματα, Ειδικά Προβλήματα σε Γραφήματα). Στοχαστικές Μέθοδοι. Δυναμικός Προγραμματισμός: Μορφοποίηση και Μέθοδοι Επίλυσης Προβλημάτων. Βασικές Μέθοδοι Μη Γραμμικού Προγραμματισμού. Εφαρμογές των Μεθόδων Επιχειρησιακής Έρευνας σε Διάφορα Πεδία.
Λέξεις Κλειδιά
Μαθηματικός Προγραμματισμός, Στοχαστικές Διαδικασίας, Θεωρία Ουρών Αναμονής, Βελτιστοποίηση.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα. H. Taha.
Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα, Ιωάννης Κολέτσος, Δημήτρης Στογιάννης.
Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα, Hillier Frederick S., Lieberman Gerald J., (Αλέξανδρος Διαμαντίδης (επιμέλεια)).
Επιχειρησιακή Έρευνα, Παντελής Υψηλάντης.