Θέματα Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας και Πατερικής Θεολογίας από τον 2ο ως τον 8ο αι.

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΘέματα Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας και Πατερικής Θεολογίας από τον 2ο ως τον 8ο αι. / Themes of Church Literature and Patristic Theology from the 2nd to the 8th c.
ΚωδικόςΠΓ38
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΣυμεών Πασχαλίδης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015721

Πρόγραμμα Σπουδών: Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 13
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Βιβλικών, Πατερικών, Αγιολογικών και Θρησκειολογικών ΣπουδώνΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης3210
Ιστορίας, Δόγματος, Φιλοσοφίας και ΑρχαιολογίαςΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν3210
Εφαρμοσμένης ΘεολογίαςΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν3210

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΘέματα Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας και Πατερικής Θεολογίας από τον 2ο ως τον 8ο αι.
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600170210
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές θα είναι ικανοί να περιγράφουν και να αναλύουν τη θεολογική διδασκαλία των πατέρων αυτης της περιόδου. Θα επιλύουν τα διάφορα γραμματολογικά και θεολογικά θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των ανωτέρω πατέρων, ειδικά μετά την ενασχόλησή τους με τα έργα τους. Επιπλέον θα μπορούν να συνδέουν αυτές τις γνώσεις της πατερικής θεολογίας με την εργασία που θα αναλάβουν.
Γενικές Ικανότητες
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Παρουσιάζονται ειδικότερα θέματα εκκλησιαστικής γραμματολογίας και πατερικής θεολογίας από τον 2ο ως τον 8ο αι., όπως ανέκυψαν στις υπό εξέταση περιόδους. Επεξηγούνται και αναλύονται βασικά θεολογικά θέματα που κατεγράφησαν στην πατερική γραμματεία και παρουσιάζονται οι θέσεις των Πατέρων σε συνάρτηση πάντα με τα αναφυέντα ζητήματα. 1. Η θεολογία των Αποστολικών Πατέρων και η πρόσληψή της στους επόμενους αιώνες 2. Χρόνος και δημιουργία στη χριστιανική γραμματεία των τεσσάρων πρώτων αιώνων 3. Πνευματική ζωή και τελειότητα στην πατερική και ασκητική γραμματεία των πρώτων αιώνων 4. Παρακολούθηση του επιστημονικού colloquium του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Exegeticum-Σεμινάριο Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας 5. Ασθένεια, πόνος και θάνατος στην πατερική και ασκητική γραμματεία του τρίτου και τέταρτου αιώνα 6. Χριστιανισμός και Ιουδαϊσμός στους τέσσερις πρώτους αιώνες 7. Η συμβολή του Πρόκλου Κων/πόλεως και του Κυρίλλου Αλεξανδρείας έναντι του νεστοριανισμού 8. Παρακολούθηση του επιστημονικού colloquium του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Exegeticum-Σεμινάριο Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας 9. Η συμβολή του «ενυποστάτου» του Λεοντίου του Βυζαντίου στη θεολογία του Μαξίμου του Ομολογητού και του Ιωάννη Δαμασκηνού 10. Θεολογία και θεολογούμενα στον Μάξιμο τον ομολογητή. Γνωμικό θέλημα και μονοθελητισμός 11. Θεολογία των εικόνων κατά τον Ιωάννη Δαμασκηνό και τον Θεόδωρο Στουδίτη 12. Παρακολούθηση του επιστημονικού colloquium του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Exegeticum-Σεμινάριο Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας 13. Ασκητική γραμματεία: Νείλος ο ασκητής, Ισίδωρος Πηλουσιώτης, Διάδοχος Φωτικής
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις119
Σεμινάρια60
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων39
Συγγραφή εργασίας / εργασιών60
Άλλο / Άλλα1
Σύνολο279
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Προφορικές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου, στις οποίες οι φοιτητές εξετάζονται πέραν της προτεινόμενης ύλης και στην εργασία.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Π. Χρήστου, Εκκλησιαστική Γραμματολογία τ. Α’, εκδ. Κυρομάνος, Θεσ/νίκη 2005. 2. π. Ι. Ρωμανίδου, Πατερική Θεολογία, εκδ. Παρακαταθήκη, Θεσ/νίκη 2004. 3. Ν. Νικολαΐδη, Θέματα Πατερικής Θεολογίας, εκδ. Μέλισσα, Θεσ/νίκη 2009. 4. Π. Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία τ. Δ’, εκδ. Κυρομάνος, Θεσ/νίκη 2006. 5. Π. Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία τ. Ε’, εκδ. Κυρομάνος, Θεσ/νίκη 2006. 6. Στ. Παπαδόπουλου, Πατρολογία τ. Γ΄, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2010. 7. Στ. Παπαδόπουλου, Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, εκδ. Στ. Παπαδόπουλου, Αθήνα 1989. 8. π. Γ. Φλορόφσκυ, Οι Βυζαντινοί Πατέρες του πέμπτου αιώνα, εκδ. Πουρναρά, Θεσ/νίκη 2009. 9. π. Γ. Φλορόφσκυ, Οι Βυζαντινοί Πατέρες του έκτου, εβδόμου και ογδόου αιώνα, εκδ. Πουρναρά, Θεσ/νίκη 2009. 10. π. Γ. Φλορόφσκυ, Οι Βυζαντινοί Ασκητικοί και Πνευματικοί Πατέρες, εκδ. Πουρναρά, Θεσ/νίκη 2006. 11. Δ. Τσάμη, Εκκλησιαστική Γραμματολογία και Κείμενα Πατερικής Γραμματείας, εκδ. Πουρναρά, Θεσ/νίκη 2008. 13. Χ. Κρικώνη, Πατερικά Μελετήματα Α΄, εκδ. University Studio Press, Θεσ/νίκη 2008.
Τελευταία Επικαιροποίηση
24-03-2021