Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν εξοικειωθεί με κλασσικές και ειδικές μεθόδους οινοποίησης, κατεργασίες του οίνου, παραγωγή αποσταγμάτων, νομοθεσία και οργανοληπτική εξέταση οίνου και αποσταγμάτων.
Η πραγματοποίηση επισκέψεων σε οινοποιεία δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και να εξοικειωθούν με πρακτικά θέματα της παραγωγής.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Οικονομικο-τεχνικά στοιχεία και μηχανολογικός εξοπλισμός οινοποιείων.
Ερυθρά, λευκή και ροζέ οινοποίηση.
Ειδικοί τρόποι οινοποίησης.
Κατεργασίες του οίνου.
Αλλοιώσεις του οίνου.
Προϊόντα και υποπροϊόντα του σταφυλιού και του οίνου.
Αποστάγματα.
Οργανοληπτικός έλεγχος οίνου και αποσταγμάτων.
Δίκαιο και αμπελοοινική νομοθεσία.
Επισκέψεις σε οινοποιεία.
Λέξεις Κλειδιά
οίνος, οινοποίηση, οργανοληπτική εξέταση, οξείδωση
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Handbook of Enology, 2nd Edition, Volume 2, The Chemistry of Wine: Stabilization and Treatments
by Pascal Ribereau-Gayon (Editor), Y. Glories (Editor), A. Maujean (Editor), Denis Dubourdieu (Editor)
Oxidation mechanisms occurring in wines (review) Carla Maria Oliveira, António César Silva Ferreira, Victor De Freitas, Artur M.S. Silva,Food Research International, Volume 44, Issue 5, June 2011, Pages 1115–1126