Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι επιθυμητοί μαθησιακοί στόχοι είναι:
(α) Να εξοικειωθούν οι φοιτητές/ήτριες με θεωρητικά μοντέλα που επιτρέπουν την ανάγνωση και κριτική των μεταφράσεων των αρχαίων κειμένων.
(β) Να κατανοήσουν την ιστορική διάσταση της μετάφρασης και τους τρόπους με τους οποίους έχει διαμορφώσει την πρόσληψη της αρχαιοελληνικής παράδοσης.
(γ) Να κατακτήσουν βασικές κριτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν την ανάγνωση των μεταφράσεων με έμφαση στην κατανόηση των πολλαπλών νοημάτων του κειμένου, της ερμηνευτικής μεθόδου του μεταφραστή καθώς και της λογοτεχνικής φόρμας και της σχέσης της με το περιεχόμενο του κειμένου.
(δ) Δυνατότητα ερμηνείας των μεταφράσεων σε σχέση με τα πρωτότυπα και κατάκτηση της ικανότητας να διατυπώνουν οι φοιτητές/ήτριες τις ιδέες και διαφωνίες τους ως προς σύγχρονα ζητήματα προσέγγισης της θεωρίας της μετάφρασης και πρόσληψης της αρχαιότητας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στη θεωρία και πρακτική της μετάφρασης και πρόσληψης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Στόχος του είναι η εξοικείωση των φοιτητών/ητριών με θεωρητικά και μεθοδολογικά πλαίσια διερεύνησης της ‘μετακλασικής’ πορείας των κλασικών κειμένων μέσω της μετάφρασης. Στο πλαίσιο του μαθήματος θα συζητηθούν θεματικές όπως η ιστορικότητα της μετάφρασης, ο ρόλος των κλασικών κειμένων στη διαμόρφωση της νεότερης σκέψης μέσω μεταφράσεων, η θέση της μετάφρασης στη διανοητική ιστορία, ο ρόλος της μετάφρασης στην παγκόσμια λογοτεχνία καθώς και η σχέση της πρακτικής με την ερμηνευτική προσέγγιση του κλασικού κειμένου. Θα μελετηθεί επίσης το ζήτημα της ενδογλωσσικής μετάφρασης καθώς και η σχέση της μετάφρασης των αρχαιοελληνικών κειμένων με τη διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ιστορίας και ταυτότητας.