ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ / Principles of Clinical Nutrition and Medical Nutrition
ΚωδικόςΙΑ0400
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΙατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΜιχαήλ Χουρδάκης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000433

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600171800
ΤμήμαΔιδάσκοντες
1. Εργ. Υγιεινής, Κοινωνικής & Προληπτηκής και Ιατρικ

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΙατρικής (αμφιθέατρο)
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Α (72)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 16:00 έως 18:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Γενικών Γνώσεων
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να γνωρίζουν τα σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην εξάσκηση της ιατρικής επιστήμης, της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας και στην πρόληψη νοσημάτων. Συγκεκριμένα, πρόκειται: • Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη, στην πρόκληση, στην πρόγνωση και στη θεραπεία των νοσημάτων • Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση της υγείας καθόλο τον κύκλο της ζωής • Να μπορεί ο φοιτητής να λάβει και να κατανοήσει ένα πλήρες διατροφικό ιστορικό από τον ασθενή • Να εξηγηθούν οι τύποι τροφίμων που αποτελούν πλήρη, περιορισμένη και ενισχυμένη δίαιτα • Να πράττει διατροφική αξιολόγηση βασιζόμενος σε φυσικά ευρήματα και εργαστηριακές τιμές • Να ενημερώνει υγιείς και ασθενείς σχετικά με την επάρκεια της δίαιτάς τους • Να μπορεί να αξιολογεί τις «παράδοξες» δίαιτες και τις δημοφιλείς διατροφικές πρακτικές • Να μπορεί να απαντά συνήθεις διατροφικές ερωτήσεις των ασθενών
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Βασικές αρχές διατροφής [αρχές, ομάδες τροφίμων, διατροφική/ανθρωπομετρική αξιολόγηση, λήψη διατροφικού ιστορικού, εκτίμηση κατάστασης θρέψης] Διατροφή σε Υγιείς –1 [ενήλικες, υπερήλικες, παιδιά, έφηβοι, γυναίκες προ/μετα εμμηνόπαυση, κυοφορούσες, θηλάζουσες, νεογνά] Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων και Διατροφής [επίδραση του φαρμάκου στην πρόσληψη, στην απορρόφηση, στο μεταβολισμό, στις βιταμίνες, καθώς και της τροφής στην απορρόφηση, απέκκριση, διαθεσιμότητα και μεταβολισμό του φαρμάκου] Διατροφή σε Καρδιαγγειακά νοσήματα [Αθηρωμάτωση, Αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, πρόληψη – Μεσογειακή Δίαιτα] Διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη [Τύπου Ι, ΙΙ, ινσουλινοαντίσταση, διατροφική επιμόρφωση διαβητικού ασθενούς, διαχείριση υπερ/υπογλυκαιμιών] Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-1 και νεφρών [ήπαρ, πάγκρεας, χοληδόχος κύστη, νεφρική ανεπάρκεια] Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-2 [έλκη, κοιλιοκάκη, κολίτιδα, Ca ΓΕΣ, διάρροια, δυσκοιλιότητα. ΣΕΕ] Διατροφή σε Νεοπλάσματα [ως παράγοντας έκλυσης ή πρόληψης, επίπτωση του καρκίνου, επίπτωση της θεραπείας, στρατηγικές διατροφικής υποστήριξης] Διατροφή σε Μεταβολικό Στρες [σήψη, τραύμα, έγκαυμα, χειρουργείο, εντερική- παρεντερική διατροφή, διατροφή στη Μ.Ε.Θ.] Διατροφή σε ειδικές καταστάσεις [βουλιμία, ανορεξία, μεταβολικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, αλλεργίες, δυσανεξίες, μεταμοσχεύσεις] Διατροφή και Παχυσαρκία [διατροφική διαχείριση, οδηγίες πρόληψης, στρατηγικές αντιμετώπισης] Παρουσίαση Εργασιών
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Σεμινάρια
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Αρχές Κλινικής Διατροφής, Τύπος: Σύγγραμμα, L Sobotka, S. Allison, A.Forbes A, O. Ljungqvist, R. Meier, M. Pertkiewicz, P. Soeters, 2012, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-93-4273-5 2. ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ, Τύπος: Σύγγραμμα, ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ, 2007, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-98037-1-7
Τελευταία Επικαιροποίηση
02-07-2020