ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ / Basic Principles of Experimental Medicine
ΚωδικόςΙΑ0403
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΙατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΙωάννης Τσινόπουλος
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000436

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600172115
ΤμήμαΔιδάσκοντες
1. ΕΡΓ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ
2. .
3. .
4. .
5. .
6. .
7. .
8. .
9. .
10. .
11. .
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Γενικών Γνώσεων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι Βασικές Αρχές της Πειραματικής Ιατρικής διδάσκονται σαν πρωτοποριακό επιλεγόμενο μάθημα του Η' εξαμήνου στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. -Η αναγκαιότητα εκτέλεσης πειραματισμών για την προαγωγή της ιατρικής επιστήμης είναι αναντίρρητα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της γνώσης και την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών υγείας. -Όλοι οι γιατροί που θα ακολουθήσουν πανεπιστημιακή και νοσοκομειακή καριέρα θα χρειαστεί κάποια στιγμή να εμπλακούν στη διεκπεραίωση ερευνών που θα έχουν και πειραματικό χαρακτήρα. -Κατά συνέπεια, η γνώση των βασικών αρχών που διέπουν τη διεξαγωγή πειραματικών ερευνών κρίνεται απαραίτητη και αυτό δημιουργεί την ανάγκη της διδασκαλίας ενός τέτοιου μαθήματος ήδη από τη βασική εκπαίδευση των φοιτητών.Επιδιωκόμενα αποτελέσματα: -Η εκπαίδευση στις βασικές αρχές που διέπουν την εφαρμογή των Πειραματικών Ερευνών στην Ιατρική. -Η εξοικείωση με την μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις Κλινικές Εργαστηριακές και Επεμβατικές Πειραματικές Έρευνες. -Η εκπαίδευση στη χρήση των πειραματόζωων στην Ιατρική Έρευνα. -Εκπαίδευση σε άλλες πειραματικές ερευνητικές μεθόδους. -Η ενημέρωση στις τελευταίες εξελίξεις στα κύρια πεδία της Πειραματικής Έρευνας σε διάφορες Ιατρικές ειδικότητες.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Λήψη αποφάσεων
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
Περιεχόμενο Μαθήματος
1)Εξέλιξη της Πειραματικής Ιατρικής. Εκπαίδευση των εργαζομένων στις Πειραματικές Έρευνες. 2)Σχεδιασμός μίας Πειραματικής Έρευνας. Οργάνωση Πειραματικού Εργαστηρίου. 3)Νομικό καθεστώς στις πειραματικές έρευνες. Ασφάλεια των εργαζομένων. Ευθανασία πειραματοζώων. 4)Επιλογή – χαρακτηριστικά πειραματόζωων – Ζωονόσοι.Ερευνητική Μεθοδολογία με Χρήση Λογισμικού και Μοντέλα Προσομοίωσης 5)Λήψη βιολογικών υλικών-Ιστολογικά δείγματα / Οπτικό Μικροσκόπιο. 6)Χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών στα πειραματόζωα. Αναλγησία – αναισθησία και φροντίδα των πειραματόζωων. 7)Μικροβιολογική τυποποίηση των πειραματόζωων. Κυτταροκαλλιέργειες. Ανοσοϊστοχημικές Μέθοδοι. 8)Western Blot, ELISA, PCR, RT-PCR, Κυτταρομετρία ροής. 9)Τεχνολογία Οργάνων. Βιολογικά και τεχνητά (προσθετικά) υλικά στην Πειραματική Ιατρική. 10)Ρομποτική Χειρουργική – Μεταμοσχεύσεις. 11)Συστήματα μεταφοράς γονιδίων – Stem cells – Τεχνικές και θεραπευτικές ενδείξεις. 12)Γενετική τυποποίηση πειραματόζωων. 13)Πρακτική άσκηση στο Εργαστήριο.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Εργαστηριακή Άσκηση
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
-Οι εργασίες αξιολογούνται από τον υπεύθυνο του μαθήματος. -Προηγούνται παρατηρήσεις και συμβουλές από τον εξεταστή ώστε ο εξεταζόμενος να μπορεί να βελτιώσει την τελική εργασία που υποβάλλει για βαθμολόγηση.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Εγχειρίδιο Μελέτης Ζώων Εργαστηρίου Παναγιώτης Π. Σούμπλης - Χρύσα Σ. Βογιατζάκη. Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Καθορίζονται από τους διδάσκοντες.Διαφέρει σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. -Οι Διδάσκοντες δίνουν βιβλιογραφικές οδηγίες ανάλογα με τις εξελίξεις στον τομέα τους. -Σημειώσεις επιμέρους μαθημάτων κατά την κρίση των Διδασκόντων. -Οδηγίες για αναζήτηση βιβλιογραφίας και σχετικών διαδικτυακών ιστοτόπων για περαιτέρω ενημέρωση και την εκπόνηση εργασίας. -CDs.
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-11-2015