Μηχανική Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜηχανική Τροφίμων / Food Engineering
ΚωδικόςΒΤ7
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20000695

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Χημικών Μηχανικών (2021-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό745

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜηχανική Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία5
Class ID
600172311

Πρόγραμμα Τάξης

Κτίριο
Όροφος-
ΑίθουσαΕξ αποστάσεως (900)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 13:00 έως 15:00
Κτίριο
Όροφος-
ΑίθουσαΕξ αποστάσεως (900)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 09:00 έως 12:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΕΘ4 Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική ΙΙ
  • ΚΤ063 Χημεία Τροφίμων
  • ΜΕ2 Ισοζύγια Μάζας και Ενέργειας
  • ΟΧ4 Οργανική Χημεία ΙΙ
  • ΦΜ5 Φαινόμενα Μεταφοράς ΙΙ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Φαινόμενα μεταφοράς μάζας και ενέργειας Χημεία και Βιοχημεία Τροφίμων Ισοζύγια Μάζας και Ενέργειας Θερμοδυναμική
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η εξειδίκευση των παραδοσιακών διεργασιών υπόβαθρου της Χημικής Μηχανικής στην ανάπτυξη και εφαρμογή τους στην επεξεργασία των τροφίμων. Βασικός στόχος είναι η απόκτηση από την πλευρά των φοιτητών τις κατάλληλες πληροφορίες μάθησης των διαδικασιών παραγωγής των τροφίμων ώστε να τις ικανοποιήσουν: - σαν εισαγωγή στη μύηση των διεργασιών παραγωγής για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ως μηχανικού τροφίμων στις βιομηχανίες του κλάδου των τροφίμων, και - σαν ερευνητές ως οδηγό στην κατεύθυνση της μελλοντικής έρευνας σε θέματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και διεργασιών. Συγκεκριμένα θα είναι σε θέση να: 1. Υπολογίζουν τις φυσικοχημικές ιδιότητες των τροφίμων 2. Να σχεδιάζουν την απαραίτητη κατά περίπτωση θερμική επεξεργασία πχ παστερίωση, αποστείρωση κτλ 3. Να αναγνωρίζουν αν μια διεργασία επεξεργασίας τροφίμων είναι μόνιμη ή μη μόνιμη κατάσταση και να ακολουθούν την αντίστοιχη προσέγγιση 4. Να επιλύουν προβλήματα σχεδιασμού σε διεργασίες ξήρανσης, ψύξης, κατάψυξης
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Γενικά: Τεχνολογία, Επιστήμη και Μηχανική Τροφίμων. 1.2. Αντικείμενο της Μηχανικής Τροφίμων. 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΞΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2.1. Μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας. 2.2. Θερμοφυσικές ιδιότητες των τροφίμων. 3. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ 3.1. Εισαγωγή. 3.2. Θερμική ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών. 3.3. Κινητική θερμικής απενεργοποίησης των μικροοργανισμών. 3.4. Προσδιορισμός ισοδύναμου χρόνου κατεργασίας – Τιμή F. 3.5. Μέθοδοι υπολογισμού της τιμής F μιας θερμικής διεργασίας. 3.6. Μέθοδοι υπολογισμού της απαιτούμενης τιμής F για βιομηχανική αποστείρωση. 3.7. Έλεγχος και σχεδιασμός θερμικών διεργασιών με μαθηματικές μεθόδους. 3.8. Κινητική αλλοίωσης ποιοτικών παραγόντων κατά τη διάρκεια θερμικών διεργασιών. 3.9. Θεωρητικές εκφράσεις δεδομένων θερμικής διείσδυσης. 3.10. Μετατροπή δεδομένων θερμικής διείσδυσης. 4. ΞΗΡΑΝΣΗ 4.1. Το νερό σαν συστατικό των προϊόντων. 4.2. Βασικές αρχές ξήρανσης. 4.3. Μεταφορά θερμότητας στην ξήρανση. 4.4. Μεταφορά μάζας στην ξήρανση. 4.5. Ψυχρομετρία. 4.6. Διεργασίες ξήρανσης (ανάλυση). 4.7. Μέθοδοι ξήρανσης και τύποι ξηραντηρίων.
Λέξεις Κλειδιά
Μεταφορά θερμότητας, εναλλάκτες, αποστείρωση, ξήρανση, κατάψυξη, χημεία τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις100
Διαδραστική διδασκαλία στο Υπολογιστικό Κέντρο15
Συγγραφή εργασίας / εργασιών30
Εξετάσεις5
Σύνολο150
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή Τελική Εξέταση 80% Εργασία εξαμήνου Online Quiz
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Εισαγωγή στη μηχανική τροφίμων, R Paul Singh and D R Heldman, 5η έκδοση, εκδόσεις Παρισιανού 2. Χάρης Ν. Λαζαρίδης, Μηχανική Τροφίμων, Εκδόσεις Γιαχούδη, 2000.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Heldman D.R. and Lund D.B., Handbook of Food Engineering, 2nd Edition, CRC Press Taylor & Francis Group, New York, 2007. 2. Klening T.R., Food Engineering Research Developments, Nova Science Publishers, Inc. New York, 2007. 3. Berk Zeki, Food Process Engineering and Technology, Food Science and Technology International Series, Academic Press, Elsevier, 2009. 4. Ibarz A. and Barbosa-Canovas G.V., Unit Operations in Food Engineering, CRC Press LLC, USA, 2003.
Τελευταία Επικαιροποίηση
16-11-2020