Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα:
-έχουν διευρύνει τις γνώσεις τους στην Επιστήμη των Τροφίμων, που αποτελεί τομέα αιχμής για το Χημικό Μηχανικό.
- έχουν αποκτήσει γνώσεις σχετικά με:
-τη σύσταση των τροφίμων
-τις ιδιότητες των συστατικών,
-τα πρόσθετα των τριφίμων
-τα ανεπιθύμητα συστατικά των τροφίμων
-τις νέες τάσεις στη χημεία τροφίμων
-ειδικά τρόφιμα (ελαιόλαδο, κρασί, αλεύρι) που αποτελούν κύρια ελληνικά προϊόντα
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ορισμός και Περιεχόμενο Χημείας Τροφίμων. Ιστορία και Εξέλιξη της Χημείας Τροφίμων. Χρήσιμες Έννοιες από τις Βιολογικές Επιστήμες
Σύσταση των τροφίμων: Νερό. Υδατάνθρακες. Αμινοξέα. Πρωτεΐνες. Λίπη, έλαια και άλλα λιπίδια. Βιταμίνες. Ανόργανα συστατικά. Ευχυμικά συστατικά. Φυσικές χρωστικές. Χημικά πρόσθετα. Μη επιθυμητά συστατικά τροφίμων.
Ειδικά κεφάλαια: Τεχνολογία των λιπών και ελαίων. Οινόπνευμα-ζύμες-ζύθος-ποτά (Εισαγωγή.Σακχαρομύκητες. Βιομηχανική παραγωγή οινοπνεύματος. Παραγωγή οίνου. Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε οινοποιείο). Αλεύρι-γλουτένη.
Νέες Τάσεις: Νέα τρόφιμα, νέα συστατικά και νέες τάσεις στην παρασκευή τροφίμων: Νέες πηγές θρεπτικών υλών. Νέα βιοπολυμερή. Φυσικά αντιοξειδωτικά. Ήπιες μορφές επεξεργασίας. Εργαστηριακές ασκήσεις