Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1. Αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές της φυσικοχημείας με εφαρμογή στα τρόφιμα.
2. Γνωρίζουν την κινητική των χημικών και ενζυμικών αντιδράσεων.
3. Γνωρίζουν να προσδιορίζουν την εμπορική διάρκεια ζωής των τροφίμων.
4. Αναγνωρίζουν την επίδραση της υφής των τροφίμων στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και τη σταθερότητα τους κατά την επεξεργασία και συντηρησή τους.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Εισαγωγή στη Φυσικοχημεία Τροφίμων. Καταστάσεις της ύλης. Επιδράσεις μεταξύ
ατόμων, ιόντων και μορίων.
2. Ιδιότητες ιδανικών και πραγματικών αερίων. Συμπεριφορά της ύλης στην υπεκρίσιμη περιοχή – εφαρμογές στην τεχνολογία τροφίμων.
3. Στοιχεία θερμοδυναμικής (1ο & 2ο θερμοδυναμικό αξίωμα, 3ος νόμος της θερμοδυναμικής).
4. Mέτρηση θερμοδυναμικών παραμέτρων, θερμιδομετρία και εφαρμογές στο χαρακτηρισμό τροφίμων και συστατικών τους.
5. Θεμελιώδεις ιδιότητες στερεών και υγρών (ενεργότητα επιφανειών, διαλυτότητα, τάση ατμών, εξαερίωση, συστήματα διασποράς).
6. Δυαδικά υγρά και μίγματα που τα συστατικά τους αναμιγνύονται πλήρως ή μερικά (διαγράμματα πίεσης, θερμοκρασίας- σύστασης, κλασματική απόσταξη). Μη αναμίξιμα υγρά-απόσταξη με υδρατμούς.
7. Αθροιστικές ιδιότητες διαλυμάτων (μη ηλεκτρολυτικά και ηλεκτρολυτικά διαλύματα). Χημική ισορροπία – Επίδραση πίεσης και θερμοκρασίας στις σταθερές χημικής ισορροπίας.
8. Στοιχεία χημικής κινητικής (βασικές έννοιες, κινητικές σχέσεις, επίδραση θερμοκρασίας στην κινητική των αντιδράσεων και φυσικοχημικών μεταβολών, κ.α.).
9. Εφαρμογές της χημικής κινητικής στα τρόφιμα (προσδιορισμός εμπορικής διάρκειας ζωής των προϊόντων, κ.α.).
10. Βασικές έννοιες και φύση της ενζυμικής κατάλυσης. Ενζυμική κινητική – παραδείγματα πειραματικού προσδιορισμού κινητικών παραμέτρων. Κινητική ενζυμικών αντιδράσεων με αναστολέα.
11. Μηχανικές ιδιότητες των τροφίμων – υφή και χαρακτηριστικά της. Τύποι ρεολογικής συμπεριφοράς.
12. Mετρήσεις ρεολογικών ιδιοτήτων. Εφαρμογές ρεολογίας στα τρόφιμα.
13. Στοιχεία φυσικοχημείας αιωρημάτων – γαλακτωμάτων – πηκτών.
Λέξεις Κλειδιά
Φυσικοχημεία, φυσικές ιδιότητες, εμπορική διάρκεια ζωής τροφίμων, υφή τροφίμων
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Φυσικοχημεία τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης (σημειώσεις)
Physical Chemistry of Foods, Pieter Walstra, 2003.
Food Physics, Ludger O. Figura, Arthur A. Teixeira, 2007.
Physical Chemistry With Applications to Biological Systems, Raymond Chang, 1977.