Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1. κατανοούν τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των λιπών και ελαίων με βάση την σύστασή τους
2. να διαχειρίζονται την ποιότητα του ελαιολάδου με βάση τα χαρακτηριστικά του ελαιοκάρπου και τις συνθήκες παραγωγής του.
3. να διαχειρίζονται προβλήματα διατήρησης τροφίμων στα οποία συμμετέχουν λιπαρές ύλες.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή, ονοματολογία λιπών.
Τεχνολογίες με βάση τις φυσικές ιδιότητες των λιπών (κλασμάτωση, μαργαρίνες, σοκολάτες, λίπη τηγανίσματος.
Τεχνολογίες με βάση τις χημικές ιδιότητες των λιπών (υδρογόνωση, διεστεροποίηση και οξείδωση λιπών). Εξευγενισμός λιπών & ελαίων.
Τεχνολογίες παραλαβής λιπαρών ζωϊκής προέλευσης.
Τεχνολογίες παραλαβή λιπαρών από σπόρους.
Ωριμότητα, συγκομιδή & επεξεργασία ελαιοκάρπου.
Συστήματα παραλαβής ελαιολάδου.
Σύσταση ελαιολάδου, ποιοτικά κριτήρια και νοθεία.
Αποθήκευση και συσκευασία ελαιολάδου