Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα είναι σε θέση να:
• εξηγούν, διακρίνουν και εφαρμόζουν τις βασικές έννοιες και αρχές που εφαρμόζονται στο δίκαιο της θάλασσας και να εφαρμόζουν αυτή τη γνώση στο πλαίσιο συγκεκριμένων λειτουργιών του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα σε άλλες συναφείς συνθήκες, στο διεθνές εθιμικό δίκαιο και στις μεθόδους επίλυσης των διαφορών,
• αποδεικνύουν γνώση των όσων προβλέπονται στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982,
• αναλύουν και δείχνουν προχωρημένη κατανόηση ορισμένων βασικών κανόνων για τα ζητήματα της θάλασσας και
• αναγνωρίζουν πώς το δίκαιο της θάλασσας αλληλεπιδρά με συναφείς τομείς του διεθνούς δικαίου, όπως είναι η ναυτική ασφάλεια και έννοιες κρατικής κυριαρχίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι το δίκαιο της θάλασσας το οποίο ρυθμίζει τις δραστηριότητες των κρατών και τις αλληλεπιδράσεις τους σε σχέση με τα ζητήματα της θάλασσας. Η διδασκαλία θα ξεκινήσει υπογραμμίζοντας εν συντομία τα βασικά ορόσημα που διαμόρφωσαν την ιστορία του δικαίου της θάλασσας και στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στο σύγχρονο νομικό πλαίσιο που διέπει τις θαλάσσιες ζώνες και το οποίο αποτελείται κατά σημαντικό μέρος από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS). Η μελέτη της UNCLOS θα μας επιτρέψει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες που διέπουν τις διαφορετικές δικαιοδοτικές ζώνες του ωκεανού και την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Το μάθημα θα εξετάσει, επίσης, το καθεστώς των περίκλειστων και των γεωγραφικώς μειονεκτούντων κρατών και θα προσεγγίσει τον ρόλο του Συμβουλίου της Διεθνούς Αρχής Θαλασσίου Βυθού (ISA), του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) και της Επιτροπής για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας (CLCS). Τέλος, θα δοθεί χρόνος για συζήτηση σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών.
Λέξεις Κλειδιά
δίκαιο της θάλασσας, θαλάσσιες ζώνες, Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Tanaka Yoshufimi, The International Law of the Sea, 2015, 2nd edition, Cambridge, Cambridge University Press, pp. 3-227 and 404-450.