Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
α) θα γνωρίζουν τις πηγές του αρχαίου ελληνικού δικαίου και θα μπορούν να τις προσεγγίζουν ερμηνευτικά. β) θα μελετήσουν συγκεκριμένες υποθέσεις και θα έχουν τη δυνατότητα εποπτείας μιας -έστω και αρχαίας – πλήρους ωστόσο έννομης τάξης που θα τους δώσει την εικόνα ενός συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε λειτουργία και θα αποτελέσει ερέθισμα για σύγκριση με το ισχύον δίκαιο. γ) θα γνωρίζουν την ιστορική προέλευση δικονομικών και άλλων αρχών δικαίου που ισχύουν και σήμερα, δ) θα έχουν εμπλουτίσει τη νομική και ανθρωπιστική τους παιδεία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος αποτελούν νομικά προβλήματα, αρχές και θεσμοί αρχαίων ελληνικών πόλεων - κρατών. Γίνεται επεξεργασία διαφόρων πηγών αρχαίου ελληνικού δικαίου, κυρίως δικανικοί λόγοι αττικών ρητόρων. Μελετώνται περίφημες δικαστικές υποθέσεις μέσα στο πολιτικό τους πλαίσιο με σκοπό την ανασύσταση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην αρχαία Αθήνα και τη συγκριτική μελέτη όχι μόνο νομικών θεσμών αρχαίων πόλεων - κρατών, αλλά και, τηρουμένων των αναλογιών, νομικών προβλημάτων που αναφύονται και σήμερα στο ισχύον δίκαιο.
Οι φοιτητές/-τριες παρουσιάζουν προφορικά ένα θέμα της επιλογής τους στην τάξη και οι γνώσεις τους αξιολογούνται με γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου.
Λέξεις Κλειδιά
πόλις - κράτος, θεσμοί αρχαίου ελληνικού δικαίου, δικανικοί λόγοι αττικών ρητόρων, νομικά προβλήματα αρχαίων νομοθεσιών