Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Mε την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης. Θα έχουν αποκτήσει μια βασική κατεύθυνση στους ποικίλους τρόπους μελέτης των πολιτικών φαινομένων. Βασικός στόχος είναι αυτός της ανάπτυξης ικανοτήτων κριτικής ανάλυσης βασικών εννοιών της Πολιτικής.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει μια εισαγωγή στις διάφορες μορφές του πολιτικού φαινομένου. Αντικείμενο του μαθήματος είναι η κριτική παρουσίαση βασικών εννοιών και υποδειγμάτων της Πολιτικής Επιστήμης, ώστε οι φοιτητές/τριες να μυηθούν σε βασικές κατηγορίες της πολιτικής ανάλυσης, στην κατανόηση και εξήγηση πλευρών του πολιτικού φαινομένου εν γένει. Μετά από μια εισαγωγή στο κεντρικό ερώτημα «τι είναι πολιτική; επιλέγεται η εξέταση εννοιών όπως η «εξουσία», το «πολιτικό σύστημα», το «κράτος», η «κοινωνία των πολιτών», η «ιδεολογία/ες», το «έθνος» και ο «εθνικισμός». Αυτές αποτελούν βασικούς άξονες του μαθήματος. Έμφαση επίσης δίνεται στη μελέτη των κομμάτων και των κομματικών συστημάτων.
Λέξεις Κλειδιά
Πολιτική Επιστήμη, Δημοκρατία/ες, Ιδεολογίες, Πολιτική Αντιπροσώπευση, Πολιτική Απόφαση, Κόμματα, Κομματικά συστήματα
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Roskin, Michael/Cord, Robert/Medeiros, James/ Jones, Walter (2008) Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη, 10η Έκδοση, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη.
Hague, Rod/ Harrop, M. (2011) Συγκριτική Πολιτική και Διακυβέρνηση, Κριτική, Αθήνα
Lowndes, D. Marsh, G. Stoker, επιστ. επιμ. Ανδρέας Γκόφας, Γιώργος Ευαγγελόπουλος (2020) Θεωρία και μέθοδοι της πολιτικής επιστήμης, Εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα