Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων, οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να:
- συνειδητοποιήσουν τη σημασία και τη χρηστικότητα της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου σε διεθνές επίπεδο.
- κατανοούν τη λειτουργία και τις εφαρμογές του διεθνούς δικαίου στο πεδίο των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου.
- προσεγγίζουν με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου υπερβαίνοντας την παραδοσιακή προτεραιότητα της εσωτερικής δικαιοταξίας.
- επεξεργάζονται κριτικά τις σύγχρονες προκλήσεις που δέχονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες από τις κρατικές πολιτικές.
- διαμορφώσουν μια ανθρωποκεντρική συνείδηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το Ειδικό Μέρος του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου ασχολείται με τη θεματική της διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρουσιάζεται η γενική θεωρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξετάζεται η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με σημείο αφετηρίας τα Ηνωμένα Έθνη και πιο συγκεκριμένα την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το θεσμικό και συμβατικό πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, και η συμβολή των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων και των οιονεί δικαιοδοτικών οργάνων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο αποτελούν το βασικό πεδίο αναφοράς του μαθήματος. Τέλος, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, κανόνες και θεσμοί αναλύονται διεξοδικά προκειμένου να προσφερθεί σφαιρική γνώση γύρω από τη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
"[ΕΥΔΟΞΟΣ: 12566790] Σισιλιάνος Λ.-Α., Η Ανθρώπινη Διάσταση του Διεθνούς Δικαίου: Αλληλεπιδράσεις Γενικού Διεθνούς Δικαίου και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2010).
[ΕΥΔΟΞΟΣ: 22905158] Περράκης Στ., Διεθνείς Διαστάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Προς ένα Jus Universalis (Αθήνα: Εκδόσεις Σιδέρη, 2012).
[ΕΥΔΟΞΟΣ: 50660758] Νάσκου-Περράκη Π., Μηχανισμοί Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Διεθνείς Πράξεις, Θεωρία και Πρακτική (2η έκδοση, Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλας, Αθήνα 2015)."
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Σισιλιάνος Λ.-Α. (επιμ.), Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Ερμηνεία κατ’ Άρθρο (Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2013).
Levin L., Ανθρώπινα Δικαιώματα: Ερωτήσεις και Απαντήσεις (μετάφραση-επιμέλεια Νάσκου-Περράκη Π. κ.α., επικαιροποιημένη 2η ελληνική έκδοση, Αθήνα: Εκδόσεις Θέμις, 2013).
Δουζίνας Κ., Το Τέλος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2006).
Ρούκουνας Εμ., Διεθνής Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1995).
Alston Ph. & Goodman R., International Human Rights (Oxford: Oxford University Press, 2012).
De Schutter Ol., International Human Rights Law: Cases, Materials, Commentary (Cambridge: Cambridge University Press, 2010).
Donnelly J., Universal Human Rights in Theory and Practice (3rd edn, Ithaca & London: Cornell University Press, 2013).
Marks S. & Clapham A., International Human Rights Lexicon (Oxford: Oxford University Press, 2005).
Shelton D. (ed.), The Oxford Handbook of International Human Rights Law (Oxford: Oxford University Press, 2013).