Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
- Να κατανοηθεί η οργάνωση, από νομική σκοπιά, των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Να κατανοηθεί η λειτουργία της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και να διερευνηθεί η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και της Ένωσης στους τομείς αυτούς.
- Να αναδειχθεί η πρακτική σημασία της κατανόησης νομικής διάρθρωσης των εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης για τους ιδιώτες μέσω αναφορών στη νομολογία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές περιβάλλον. Εισαγωγικά γίνεται αναφορά στο σημερινό στάδιο εξέλιξης του Ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος. Όσον αφορά το κύριο μέρος του μαθήματος, εξετάζονται οι νομικές διαστάσεις των εξωτερικών ευρωπαϊκών σχέσεων, όπως αυτές οργανώνονται κυρίως μέσω της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας καθώς και της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η Ένωση στο πλαίσιο της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ζητήματα κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών μελών στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, καθώς και στον ρόλο της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πεδίο των διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορά γίνεται στη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λέξεις Κλειδιά
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξωτερικές σχέσεις, Κοινή Εμπορική Πολιτική, Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, περιοριστικά μέτρα, Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Panos Koutrakos, EU International Relations Law, First Edition, Hart Publishing, 2006.
2. Piet Eeckhout, EU External Relations Law, Second Edition, Oxford University Press, 2011.