Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
• Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποκτούν επικαιροποιημένη γνώση των τρεχουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
• Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατανοούν και μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις πάνω σε προχωρημένα ζητήματα που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
• Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να αξιολογήσουν κριτικά τη σχέση μεταξύ των υποχρεώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της προστασίας άλλων οικονομικών και μη οικονομικών αξιών και συμφερόντων.
• Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να εντοπίσουν τα ζητήματα διεθνούς εμπορικού δικαίου που απορρέουν από μη πραγματικές μελέτες περίπτωσης πάνω σε θέματα που καλύπτονται από αυτό το μάθημα και να εφαρμόσουν το νομικό πλαίσιο σε αυτά τα προβλήματα.
• Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να διαμορφώσουν αιτιολογημένη νομική άποψη αξιολογώντας πραγματικά προβλήματα του διεθνούς εμπορίου.
• Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να γράψουν καλά αιτιολογημένες νομικές απόψεις αναλύοντας τα προβλήματα του διεθνούς εμπορίου και να τις παρουσιάσουν προφορικά στην τάξη.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι τα θεμελιώδη ζητήματα του διεθνούς εμπορικού δικαίου. Με βάση τις στοιχειώδεις γνώσεις του δικαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), το μάθημα εξετάζει τα ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονης εμπορικής πολιτικής, σε έναν κόσμο περίπλοκης αλληλεξάρτησης στις παγκόσμιες αλυσίδες αξιών, αυξανόμενου οικονομικού εθνικισμού και μονομέρειας και πολλαπλασιασμού των προνομιακών εμπορικών συμφωνιών.
Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα εξετάζει τα ακόλουθα:
1) Θέματα της επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (σχετικά με την κρίση του συστήματος επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τις μελλοντικές προοπτικές). Εξαιρέσεις οικονομικής πολιτικής (στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ρυθμίζουν μέτρα ασφάλειας και περιφερειακές συμφωνίες εμπορίου). Κανόνες σχετικά με τα μέτρα anti-dumping (κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ρυθμίζουν την επιτρεπόμενη απάντηση στο dumping ως μορφή αθέμιτου εμπορίου).
2) Κανόνες για τις χρηματοδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά καθήκοντα (κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ρυθμίζουν τη χρηματοδότηση και την επιτρεπόμενη απάντηση στη χρηματοδότηση ως μορφή αθέμιτου εμπορίου).
3) Κανόνες για τα τεχνικά προβλήματα στο εμπόριο (κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ρυθμίζουν τις τεχνικές ρυθμίσεις, τα standards και τη συμμόρφωση στις διαδικασίες αξιολόγησης).
4) Κανόνες για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα (κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ρυθμίζουν τα εθνικά μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων και τα μέτρα προστασίας απέναντι στους κινδύνους για την υγεία από επιδημίες ή ασθένειες).
5) Το μέλλον του βασιζόμενου σε κανόνες πολυμερούς συστήματος εμπορίου (σε σχέση με τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το βασιζόμενο σε κανόνες πολυμερές σύστημα εμπορίου για το εμπόριο και τις μελλοντικές προοπτικές).