Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων, οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να:
- κατανοήσουν τον διεπιστημονικό χαρακτήρα των Διεθνών Σχέσεων και τη δημιουργική συμβολή τους στον χώρο των κοινωνικών επιστημών.
- αντιλαμβάνονται καλύτερα τον ρόλο και τις υποχρεώσεις τους ως μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών.
- χρησιμοποιούν με δημιουργικό τρόπο το θεωρητικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο των Διεθνών Σχέσεων, ώστε να αντιμετωπίζουν με το δικό τους ύφος και αφήγηση τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
- διαχειρίζονται κριτικά τις πληροφορίες που συλλέγουν και να μην επιτρέπουν τη χειραγώγηση των απόψεών τους σε θέματα διεθνούς πολιτικής.
- συνειδητοποιήσουν την παγκοσμιότητα τόσο των προβλημάτων όσο και των αξιών και των αρχών που ενώνουν ή/και χωρίζουν διαφορετικές κοινωνίες.
- να ανακαλύψουν τη συνάφεια με το επιστημονικό πεδίο του Διεθνούς Δικαίου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Οι Διεθνείς Σχέσεις αποτελούν έναν διεπιστημονικό χώρο έρευνας και παραγωγής ιδεών με σημαντικές εφαρμογές στον χώρο της διεθνούς πολιτικής. Ο εισαγωγικός χαρακτήρας του μαθήματος προδιαθέτει για μια περιεκτική περιδιάβαση σε βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις και έριδες, προκειμένου να γίνει αντιληπτή συνολικά τόσο η θεωρητική, όσο και η μεθοδολογική συγκρότηση του εν λόγω επιστημονικού πεδίου. Εξετάζονται σύγχρονες δομές και διαδικασίες της διεθνούς πολιτικής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν σε επίκαιρες θεματικές και προάγουν την κατανόηση των θεωρητικών προσεγγίσεων και τη διεπιστημονική προσέγγιση (π.χ. ασφάλεια, ανάπτυξη, περιβάλλον).
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
John Baylis, Steve Smith & Patricia Owens (eds), The Globalization of World Politics, 6th edn, Oxford: Oxford University Press, 2013.