Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Βασικός στόχος του μαθήματος είναι, αξιοποιώντας τη γενική νομική προπαίδεια που διαθέτουν πλέον οι φοιτητές, να αναδείξει, συστηματοποιήσει και επεξεργαστεί κριτικά τη μεθοδική πορεία του έργου του ερμηνευτή και εφαρμοστή του δικαίου, ώστε να καταστεί διαυγής ο επιχειρηματολογικός χαρακτήρας του έργου αυτού όσο και η αναγκαιότητα τελικής θεμελίωσης των νομικών κρίσεων σε ηθικοπολιτικές αρχές, άρα και σαφής και συνειδητή η ιδιάζουσα κοινωνική ευθύνη που προσιδιάζει σε όλα τα νομικά επαγγέλματα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα εστιάζει στη μεθοδική δικαιολόγηση των κρίσεων που εκφέρονται κατά την εφαρμογή του δικαίου. Απαρτίζεται συνεπώς από δύο τμήματα. Το πρώτο ασχολείται με τη δέσμη των φιλοσοφικών προϋποθέσεων που εμπλέκονται στο έργο αυτό: τί καθιστά τη νομική επιχειρηματολογία δίκαιη, ποιά είναι η φύση της νομικής γλώσσας, τί είναι ο νομικός συλλογισμός. Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται ζητήματα μεθόδου της νομικής επιχειρηματολογίας: η φύση της νομικής ερμηνείας, οι κλασικές μέθοδοι της, οι τρόποι ουσιαστικής επιχειρηματολογίας, τα κενά και οι αντινομίες της έννομης τάξης.
Λέξεις Κλειδιά
φιλοσοφία του δικαίου, νομική μέθοδος, νομική επιχειρηματολογία, ερμηνεία νόμου, δικαιοσύνη, ηθική, Καντ
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Κώστας Μ. Σταμάτης, Σχολιασμός δικαστικών αποφάσεων. Θεωρία, τεχνική, παραδείγματα. εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσ/νίκη 2009,β΄έκδοση.
Παύλος Κ. Σούρλας, Justi atque injusti scientia. Μια εισαγωγή στην επιστήμη του δικαίου. εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1995.