Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο πλαίσιο του εργαστηρίου:
• Κατανοούν τις βασικές έννοιες και τα βασικά εργαλεία του πολεοδομικού σχεδιασμού.
• Αναγνωρίζουν τις συνέχειες του πολεοδομικού σχεδιασμού με τα υπερκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού καθώς και τον αστικό σχεδιασμό.
• Κατακτούν τις μεθόδους και τα εργαλεία της αστικής ανάλυσης-αναγνώρισης των μορφολογικών, περιβαλλοντικών, αναπτυξιακών και θεσμικών χαρακτηριστικών της πόλης σε χάρτες, διαγράμματα και κείμενα.
• Εξασκούνται στη χρήση των βασικών εργαλείων και μεθόδων του πολεοδομικού σχεδιασμού στην πράξη σε θέμα που αντλεί από την πραγματικότητα της ελληνικής πόλης και με εργαλείο τον ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
• Αναγνωρίζουν τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της αστικής ανάπτυξης και του πολεοδομικού σχεδιασμού σε τοπικό, περιφερειακό και πλανητικό επίπεδο.
• Κατανοούν την έννοια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και εξοικειώνονται με τις βασικές διαστάσεις και στρατηγικές της όπως ενημερώνονται από τη σύγχρονη επιστημονική συζήτηση.
• Εξασκούνται στην οργάνωση, τεκμηρίωση και επικοινωνία ολοκληρωμένων πολεοδομικών προτάσεων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το εργαστήριο εστιάζει στον πολεοδομικό σχεδιασμό αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την συνέχειά του με την κλίμακα της χωροταξίας και την εξειδίκευσή του στην κλίμακα του αστικού σχεδιασμού. Εμβαθύνει στις τεχνικές της αστικής αναγνώρισης και ανάλυσης. Αναπτύσσει τους στόχους και τα εργαλεία της αστικής στρατηγικής και του προγραμματισμού (χρήσεις γης, ιεράρχηση οδικού δικτύου, πολεοδομικοί δείκτες, πρότυπα). Δίνεται έμφαση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της πολεοδομίας στην Ελλάδα και τη διαδικασία εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων. Στην κλίμακα του αστικού σχεδιασμού διερευνώνται τα πολεοδομικά εργαλεία προσδιορισμού της αστικής μορφής με αφετηρία ποικίλες κατευθύνσεις σχεδιασμού.
Οι δυνατότητες και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες του φυσικού υποδοχέα και από τα δομικά, μορφολογικά, αναπτυξιακά και θεσμικά χαρακτηριστικά της πόλης, αποτελούν την αφετηρία του σχεδιαστικού θέματος. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εισάγεται ως καθοριστική παράμετρος του πολεοδομικού σχεδιασμού, διατρέχει όλες τις κλίμακες, τις φάσεις και τα επιμέρους ζητήματα του σχεδιασμού.
Η επεξεργασία του σχεδιαστικού θέματος γίνεται σε τρεις φάσεις, που ανατροφοδοτούν η μία την άλλη, με τρόπο μη γραμμικό : i) αναγνώριση-ανάλυση ευρύτερης περιοχής μελέτης, ii) διατύπωση αρχών και στόχων για τη δημιουργία μίας νέας γειτονιάς, επεξεργασία της αστικής στρατηγικής και εξειδίκευσή της στη πολεοδομική οργάνωση της γειτονιάς, iii) αστικός σχεδιασμός σε επιλεγμένες θέσεις της γειτονιάς (ρυμοτομικό σχέδιο, και προσωμοιώσεις υλοποιήσής του).
Το θέμα αφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό τμήματος της έκτασης περιφερειακού Δήμου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για τον οποία παρέχονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες, χαρτογραφικά υπόβαθρα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και σχετικές μελέτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν κριτικά. Η σχεδιαστική επεξεργασία των προτάσεων γίνεται σε επίπεδο αστικής στρατηγικής (κλίμακα 1:10.000), πολεοδομικού σχεδίου (1:5.000), και μελέτης αστικού σχεδιασμού (κλίμακα 1:2.000 και 1:1.000) σε επιλεγμένο τμήμα της περιοχής μελέτης.
Λέξεις Κλειδιά
αστική ανάλυση, αστικές στρατηγικές, πολεοδομικός σχεδιασμός, αστικός σχεδιασμός
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Βιβλίο [41955468]: Πόλη και πολεοδομικές πρακτικές - Νέα αναθεωρημένη έκδοση, Ανδρικοπούλου Ελένη, Γιαννακού Αθηνά, Καυκαλάς Γρηγόρης, Πιτσιάβα - Λατινοπούλου Μάγδα
Βιβλίο [45243]: Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Β' ΕΚΔΟΣΗ, Αραβαντινός Α.
Βιβλίο [50662484]: Τοπία αστικής διάχυσης: αστικοποίηση και πολεοδομικός σχεδιασμός, Χριστοδούλου Χάρις