Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι οι ακόλουθοι: (α) Να εισαχθούν οι φοιτητές/τριες στη μελέτη της γλώσσας, (β) Να έρθουν σε επαφή οι φοιτητές/τριες με τη βασική ορολογία και τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των επιπέδων της γλώσσας, (δ) Να αναγνωρίζουν οι φοιτητές/τριες τις γλωσσικές μονάδες και να τις αναλύουν γλωσσολογικά, (ε) Να συγκρίνουν οι φοιτητές/τριες γλωσσικά δεδομένα από διαφορετικές γλώσσες και να εντοπίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές στις γραμματικές δομές.
Το Σεμινάριο ΠΛ ΙΙ αποσκοπεί να καταστήσει τους/τις φοιτητές/ήτριες ικανούς/ές στην αξιοποίηση βάσεων δεδομένων και διαδικτυακών εργαλείων που αφορούν το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο των Φιλολόγων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η μελέτη της φύσης της ανθρώπινης γλώσσας. Χρησιμοποιούνται παραδείγματα από την Ελληνική και άλλες γλώσσες και καθορίζονται οι μονάδες κάθε επιπέδου γλωσσικής ανάλυσης καθώς και οι σχέσεις (συνταγματικές, παραδειγματικές) ανάμεσα στις μονάδες αυτές. Ειδικότερα, εξετάζονται τα ακόλουθα θέματα: - τα χαρακτηριστικά των φθόγγων και οι κανόνες που καθορίζουν τους συνδυασμούς τους (Φωνητική & Φωνολογία), - ο σχηματισμός των λέξεων και η εσωτερική τους οργάνωση (Κλιτική & Παραγωγική Μορφολογία), - η δομή των φράσεων και των προτάσεων (Σύνταξη), - η σημασία των λέξεων και των προτάσεων (Σημασιολογία), - η ερμηνεία και η χρήση των γλωσσικών σημασιών στο περικείμενο (Πραγματολογία).
Γνωριμία των φοιτητών/ητριών με ιστοχώρους, βάσεις δεδομένων και διαδικτυακά εργαλεία που αφορούν ειδικά τα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει το Τμήμα Φιλολογίας και μικροεργασίες για την εξοικείωσή τους με αυτά ώστε να μπορούν να τα αξιοποιούν με ευχέρεια.
Λέξεις Κλειδιά
επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης, φωνητική, φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία, πραγματολογία