Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
-Να κατανοησουν τις ιδεολογικό-πολιτισμικές διαστάσεις του χώρου διαχρονικα και συγκριτικα στις διαφορετικές εκδοχές των κοινωνιων και των πολιτισμων τους.
-Να προσπελασουν με τα συγχρονα οπτικοακουστικά μεσα (βιντεο, ντοκυμαντερ, τεχνες) τις αναπαραστασεις των χωροπολιτισμικων επιτελεσεων των διαφορετικων ομαδων.
-να γνωρισουν τις θεωρητικές "σχολες" σκεψης της πολιτισμικης γεωγραφιας και ανθρωπολογιας του χωρου απο τα μεσα του 19ου αι. εως το ρευμα της πολιτισμικης στροφης και τα θεωρητικα εννοιλογικα εργαλεια που προσφερουν στο ερευνητη
-να αξιοποιησουν τις μεθοδους της ποιοτικης ερευνας (συνεντευξεις) για την καταγραφη των διαφορετικων πολιτισμικων αντιληψεων - επιτελεσεων δρωντων υποκειμενων και ομαδων.
-να προτεινουν τροπους χωρικου σχεδιασμου που λαμβανει υποψη την πολιτισμικη ετεροτητα των ομαδων στο περιβαλλον της πόλης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Πολιτισμική Γεωγραφία ως κλάδος της Ανθρωπογεωγραφίας. Η ανθρωπολογία του χώρου ως μελέτη – διαχρονική και συγχρονική - της σύνθεσης κοινωνικών ομάδων και χώρου. Οι έννοιες του πολιτισμικού και του πολιτιστικού. Εξέλιξη των ιδεών στην Πολιτισμική Γεωγραφία. Κουλτούρα, πολιτισμός, πολιτισμικό σύστημα. Συστήματα αξιών σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους. Αφηγήσεις και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις του χώρου στον κινηματογράφο. Η σημασία της εικόνας, της φαντασίας και των προκατασκευασμένων προτύπων. Συζήτηση πάνω σε λογοτεχνικά κείμενα αφηγήσεων για την πόλη. Έννοιες του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου της κοινωνικής και πολιτισμικής κατασκευής του φύλου, της φυλής, της εθνότητας, της κοινωνικής τάξης. Παραδείγματα από την πόλη και την ύπαιθρο. Η έννοια της ετερότητας και της αντίστιξης του «εμείς» με τους «άλλους». Παραδείγματα από την πόλη και την ύπαιθρο (Πομάκοι, Τσιγγάνοι, κ.α.). Πολιτισμικές ταυτότητες και αλληλεπιδράσεις σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Μετανεωτερικότητα και παγκοσμιοποίηση. Εθνοτισμός, εθνικισμός, τοπικές ταυτότητες και χώρος στην θεωρία και την πράξη: η ελληνική περίπτωση.
Διαλέξεις από τον διδάσκοντα, προβολή ταινιών βίντεο, μελέτη κειμένων, ασκήσεις, βιωματικές επισκέψεις, παρατήρηση και συναντήσεις στο πεδίο (πχ Ρομά Δενδροπόταμος)
Λέξεις Κλειδιά
πολιτισμική γεωγραφία, ανθρωπολογία του χώρου, φύλο, ταυτότητες, μειονότητες, γερμανική, γαλλική και αμερικάνικη "σχολή"
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Ρέντζος Γιάννης (2006), Ανθρωπογεωγραφίες της πόλης, Αθηνα, Δαρδανος
2. Πετροπούλου, Κ., Ραμαντιέ, Τ., επιμ. (2015), Αστικές Γεωγραφίες: Τοπία και Καθημερινές διαδρομές, Αθηνα, Καπόν.
3. Παπαδημητρίου Ε, Φραγκόπουλος, Ι., (2018), Περιβαλλοντική Ανισότητα - Χώρος, Πολιτισμικές Αναπαραστάσεις και Κοινωνικές Πρακτικές, Αθήνα, Τζιόλας.
4. Stevenson, D., (2007), Πόλεις και αστικοί πολιτισμοί, Αθήνα, Κριτική