Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος, θα πρέπει να είστε σε θέση: 1. Να κατανοείτε τα βασικά ερωτήματα της θεωρίας του κινηματογράφου, 2. Να εξηγείτε τις ιδέες των πιο σημαντικών θεωρητικών για το θέμα της οντολογίας του κινηματογράφου, 3. Συζητάτε πώς η τεχνολογική αλλαγή επηρεάζει τη φιλοσοφική βάση του κινηματογράφου, 4. Να επανεξετάζετε και να ερμηνεύετε τα κλασικά θεωρητικά κείμενα από νέες προοπτικές, 5. Συσχετίζετε τις γενικές θεωρίες του κινηματογράφου με συγκεκριμένα κινηματογραφικά κείμενα και πρακτικές.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αυτό το μάθημα διερευνά το θεμελιώδες ζήτημα της θεωρίας του κινηματογράφου, δηλαδή «Τι είναι ο κινηματογράφος;», αντιπαραθέτοντας τα βασικά επιχειρήματα της κλασικής θεωρίας του κινηματοργράφου με τις τελευταίες εξελίξεις στη θεωρητική σκέψη για τον ψηφιακό κινηματογράφο. Θα καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα στοχαστών από τον Arnheim και τον Kracauer έως τον Elsaesser και τον Manovich, προκειμένου να προσεγγίσουμε την περίπλοκη σχέση της ταινίας και της πραγματικότητας, ιδίως μέσω της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή παραγωγή ταινιών. Η εστίασή μας θα εστιαστεί σε θέματα οντολογίας ταινιών, καθώς και στην περίεργη σχέση μορφής και περιεχομένου που φέρει το βάρος της μετατροπής του κινηματογράφου σε μια πρακτική τέχνης και ζωής. Στόχος μας είναι να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της θεωρίας του κινηματογράφου μέσα στις δεκαετίες και να προσκαλέσουμε μια επανεξέταση των κύριων εννοιών και ερωτημάτων της.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Thanouli, Eleftheria. Wag the dog: a study on film and reality in the digital age. New York: Bloomsbury, 2015.
Andrew, Dudley. What Cinema Is! Malden, MA: Wiley-Blackwell, 2010.
Bazin, André. What is Cinema? Vol. I. Berkeley: University of California Press, [1967] 2005.
Thomas Elsaesser and Kay Hoffmann (eds), Cinema Futures: Cain, Abel or Cable? The Screen Arts in the Digital Age, Amsterdam: Amsterdam University Press, 1998.