Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
•Εξοικείωση σε βασικές μεθόδους ανάλυσης της ποίησης •Εξοικείωση στη βασική ορολογία που χρησιμοποιείται στην ανάλυση ποιητικών κειμένων •΄Ασκηση της κριτικής σκέψης και συγγραφή επιχειρηματολογικού δοκιμίου. Οι φοιτητές/τριες χρησιμοποιούν corpus με μια επιλογή ποιημάτων. Συνιστώμενη βιβλιογραφία αναγράφεται στο γενικό πλάνο του μαθήματος.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί αφενός εισαγωγή στο λογοτεχνικό είδος της ποίησης, καθώς και στη βασική ορολογία που χρησιμοποιείται για την ανάλυσή της, και αφετέρου στοχεύει στο να αναπτύξει την ικανότητα των φοιτητών/τριών για κριτική γραφή και να ασκήσει τις επιχειρηματολογικές τους δεξιότητες. Οι φοιτητές/τριες που θα το παρακολουθήσουν θα εξασκηθούν στο πως να προσεγγίζουν ένα ποίημα, καθώς επίσης και πως να διατυπώνουν μια προφορική και γραπτή ανάλυση ενός ποιήματος, λαμβάνοντας υπόψη έννοιες όπως o ομιλιτής, ο τόνος της φωνής του, τα πρόσωπα, η ποιητική μεταφορά, ο ρυθμός και το μέτρο, η τυπογραφία του ποιήματος, κλπ. Η παρακολούθηση στο μάθημα αυτό είναι υποχρεωτική και είναι σημαντικό οι φοιτητές/τριες να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που γίνεται στο μάθημα. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: •Εξοικείωση σε βασικές μεθόδους ανάλυσης της ποίησης •Εξοικείωση στη βασική ορολογία που χρησιμοποιείται στην ανάλυση ποιητικών κειμένων •΄Ασκηση της κριτικής σκέψης και συγγραφή επιχειρηματολογικού δοκιμίου. Οι φοιτητές/τριες χρησιμοποιούν corpus με μια επιλογή ποιημάτων. Συνιστώμενη βιβλιογραφία αναγράφεται στο γενικό πλάνο του μαθήματος. Αξιολόγηση: 1) γραπτή εξέταση κατά τη διάρκεια του εξαμήνου 2) εργασία στο σπίτι και 3) τελική γραπτή εξέταση
Λέξεις Κλειδιά
φόρμα, αφηγηματική φωνή, γλώσσα, σχήματα λόγου, συναίσθηση και εικόνες, ρυθμός, μέτρο
Περιγραφή
Οι φοιτητές/ήτριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ΤΠΕ με διάφορους τρόπους: πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους (ebooks και eJournals), προβολές στην τάξη, ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την απόδοση του φοιτητή/ήτριας, επικοινωνία με διδάσκοντα μέσω του BigBlueButton, χρήση του Moodle, PPT και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Barber, Charles. Poetry in English: An Introduction. London: Macmillan, 1988.
Brooks, Cleanth and Robert Penn Warren. Understanding Poetry. 4th ed. New York: Holt, Reinhart and Winston, 1976.
Furniss, Tom and Michael Bath. Reading Poetry: An Introduction. London: Prentice Hall, 1996.
Jones, R. T. Studying Poetry: An Introduction. London: Edward Arnold, 1986.
Kintgen, Eugene R. The Perception of Poetry. Bloomington: Indiana UP, 1983.
Miller, Ruth & Robert A. Greenberg. Poetry: An Introduction. London: Macmillan, 1981.
Scholes, Robert. Elements of Poetry. Oxford UP, 1969.
Scott, A. F. Close Readings: A Critical Appreciation of Poetry. London: Heinemann, 1974.
The Norton Introduction to Poetry. Ed. J. Paul Hunter, Alison Booth & Kelly J. Mays. 9th Edition. New York and London: Norton, 2007.
Turco, Lewis. Poetry: An Introduction Through Writing. Reston VA: Reston/Prentice-Hall, 1973.
Williams, John. Reading Poetry: A Contextual Introduction. London: Edward Arnold, 1985.