Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ρόλος των γαλακτωματοποιητών μικρού Μ.Β., των πρωτεϊνών και των πολυσακχαριτών στην παρασκευή και τη σταθεροποίηση γαλακτωμάτων (μικρο- και νανο-), αφρών και αιωρημάτων των τροφίμων. Δομή και ιδιότητες απλών και σύνθετων μεμβρανών προσρόφησης σε διεπιφάνειες ελαίου-νερού και αέρα-νερού. Ρεολογικές ιδιότητες των συστημάτων διασποράς. Επιλεγμένα παραδείγματα φυσικών και τεχνητώς παρασκευαζόμενων γαλακτωμάτων, αφρών ή αιωρημάτων των τροφίμων. Δομή και ιδιότητες απλών, μικτών και σύνθετων πηκτών βιοπολυμερών. Μηχανισμοί σχηματισμού του πλέγματος της πηκτής. Σχέση νερού και ποιότητας των τροφίμων. Μεταπτώσεις φάσεων στα συστήματα των τροφίμων και ο ρόλος του νερού. Σεμινάρια από ειδικούς-επαγγελματίες.