Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
H επιβίωση της Αρχαιότητας στην Αναγέννηση. Μέρος ΙI.:
O όρος ‘Αναγέννηση’ είναι επινόηση του 19ου αιώνα. Διατυπώθηκε από το γάλλο ιστορικό Jules Michelet (1798-1874) το 1855 και μελετήθηκε από τον ελβετό Jacob Burckhardt(1818-1879) με το μνημειώδες έργο του «Die Kultur der Renaissance in Italien» (1860).
Εκτός των παραδοσιακών χριστιανικών θεμάτων, αναβιώνει από τα χρόνια της πρώϊμης Αναγέννησης ως νέα θεματική ενότητα και πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες όπως ο Leonardo, o Μιχαήλ Άγγελος, ο Botticelli, ο Ραφαήλ κ.ά. η αρχαία ελληνική μυθολογία. Εξετάζεται το φαινόμενο της Αναγέννησης ως επιστροφή στην Αρχαιότητα μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.
Η συγκέντρωση προικισμένων καλλιτεχνών τον 15ο αιώνα στη Φλωρεντία, όπως ο Masaccio, ο Ghiberti, ο Brunelleschi, ο Donatello, ο Leonardo da Vinci και ο Μιχαήλ Άγγελος, καθόρισε τον τόπο και τον χρόνο γένεσης της νέας εποχής και οδήγησε στην παραγωγή έργων που η επίδρασή τους στην πορεία της νεότερης ευρωπαϊκής τέχνης υπήρξε καταλυτική. Η αναβίωση του ενδιαφέροντος για τα υλικά τεκμήρια της Αρχαιότητας-νομίσματα, σφραγιδόλιθους, γλυπτά, ζωγραφικά έργα, αρχιτεκτονήματα-αλλά και τα έργα των κλασικών, ελλήνων και ρωμαίων συγγραφέων, ενέπνευσαν τους σκεπτόμενους άνδρες και γυναίκες της ιταλικής Αναγέννησης ωθώντας τους να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα για την εποχή τους.
Στα σημαντικά επιτεύγματα της Αναγέννησης περιλαμβάνεται η τυπογραφία, η ανθρωποκεντρική φιλοσοφική προσέγγιση, η συγγραφή έργων στην καθομιλούμενη γλώσσα, αστρονομικές παρατηρήσεις που οδήγησαν στην ανακάλυψη του κόσμου, νέες τεχνικές στις Καλές τέχνες όπως η Ζωγραφική και η Γλυπτική και-στην ύστερη Αναγέννηση τα έργα του Σαίξπηρ.
Λέξεις Κλειδιά
Πολιτιστική Κληρονομιά, Ελληνικοί Μύθοι, Ιταλική Αναγέννηση, Γλυπτική, Ζωγραφική, Νομίσματα, Σφραγιδόλιθοι
Περιγραφή
A.Χρήση του προγράμματος PowerPoint και βιντεοπροβολών στις διαλέξεις/σεμινάρια του μαθήματος και του elearning για την παροχή εκπαιδευτικού υλικού και την επικοινωνία με τους φοιτητές/τριες.
Β.DVD's με εκπαιδευτικό περιεχόμενο
1.Λεονάρντο ντα Βίτσι: Λεονάρντο ντα Βίτσι, ντοκιμαντέρ του BBC σε τρία (3) επεισόδια: 1. «Ο Άντρας που ήθελε να γνωρίζει τα πάντα [The Man Who Wanted to Know Everything]», 2.«Επικίνδυνες Σχέσεις [Dangerous Liaisons]» και 3. «Η μυστική ζωή της Μόνα Λίζας [The Secret Life of the Mona Lisa]». Περιγράφει τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης, εφευρέτη, μηχανικού και ανατόμου. Mια συμπαραγωγή του ΒΒC/Discovery Chanel 2003-2004. Ελληνικοί υπότιτλοι. Διαδίκτυο
2.Mιχαήλ Άγγελος: Ο θεϊκός Mιχαήλ Άγγελος – Ντοκυμαντέρ BBC, Culture-BBC.com. Eλληνικοί υπότιτλοι. Διαδίκτυο
3. Kαραβάτζιο (2006), «Η δύναμη της Τέχνης» (Dr.Simon Schama), ΒΒC Worldwide Ltd
4. Ρέμπραντ (2006), «Η δύναμη της Τέχνης» (Dr.Simon Schama), ΒΒC Worldwide Ltd
5. Μπερνίνι (2006), «Η δύναμη της Τέχνης» (Dr.Simon Schama), ΒΒC Worldwide Ltd
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1.Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Iταλική Αναγέννηση, Τέχνη και Κοινωνία, Τέχνη και Αρχαιότητα, Εκδόσεις "Kαστανιώτη",
Αθήνα 2004
2.A.Richard Turner, Η Αναγέννηση στη Φλωρεντία,Η γένεση μιας νέας τέχνης, University Studio Press,
Θεσσαλονίκη 2011
3.Άλκης Χαραλαμπίδης, Η Ιταλική Αναγέννηση, Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική, University Studio Press,
Θεσσαλονίκη 2014
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1.K.Kerenyi, Η Μυθολογία των Ελλήνων, εκδόσεις «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», Απρίλιος 2010
2.Στ.Λυδάκη, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής και οι απηχήσεις της στους νεότερους χρόνους, Εκδοτικός Οίκος «Μέλισσα», Αθήνα 2002
3.Ηeinrich W.Pfeiffer, S.J., Καπέλλα Σιξτίνα. Νέα ερμηνευτική προσέγγιση μετά την αποκαθήλωση των τοιχογραφιών,
Εκδόσεις "Καπόν", Aθήνα 2009