Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα:
-Έχουν την ικανότητα να αποδίδουν σχεδιαστικά το ορατό θέμα που στήνεται στο εργαστήριο (μοντέλο, νεκρή φύση κ.ά), με σωστές αναλογίες μεγεθών, σε χαρτί φυσικού μεγέθους (180x130cm), με αυξημένη ποιότητα.
-Μπορούν να παράγουν σχέδια φυσικού μεγέθους (180x130cm) με φωτοσκίαση στα οποία να οργανώνουν με επιτυχία τα βασικά στοιχεία ενός σχεδίου, όπως η πλαστικότητα, το βάθος, η προοπτική, το ίχνος, η ατμόσφαιρα, η πύκνωση και αραίωση, η αφαίρεση και η σκηνοθετική ιεράρχηση αυτών των επι μέρους στοιχείων.
-Μπορούν να αποδώσουν σχεδιαστικά και με ευχέρεια τα θέματα από παρατήρηση χρησιμοποιώντας κάρβουνο, μολύβι, γραφίτη, μελάνι, παστέλ και άλλα σχεδιαστικά υλικά.
-Έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν το σκίτσο στο studio όπως και στη φύση ως προπαρασκευαστικό εργαλείο για μεγαλύτερες μελέτες, ως τελικό έργο, και ως εργαλείο επίλυσης εικαστικών προβλημάτων.
-Έχουν αναπτύξει σε έναν βαθμό ένα προσωπικό σχεδιαστικό λεξιλόγιο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ασκήσεις σχεδίου στο εργαστήριο, με αυξημένες απαιτήσεις, από φυσικό πρότυπο που στήνεται στο εργαστήριο (ανθρώπινο μοντέλο,σύνθεση αντικειμένων), σε χαρτί φυσικού μεγέθους (180x130cm) με υλικά όπως κάρβουνο, μελάνι, ακρυλικά, μολύβι, παστέλ και άλλα.
Ασκήσεις γρήγορου σκίτσου σε μικρότερα μεγέθη, που επεκτείνονται και σε μελέτες φύσης σε εξωτερικό χώρο, με στόχο να χρησιμοποιείται το σκίτσο ως μέθοδος εξάσκησης στο σχέδιο, ως προπαρασκευαστικό εργαλείο για μεγαλύτερες μελέτες, ως τελικό αυτόνομο έργο, αλλά και ως εργαλείο επίλυσης εικαστικών προβλημάτων.
Δεύτερος κύκλος με σεμινάρια και μελέτη σχετικά με σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν επιλέξει την γλώσσα του σχεδίου ως εικαστική πρόταση.
Έρευνα των φοιτητών σχετικά με την πορεία και μετεξέλιξη του σχεδίου μέσα στην ιστορία της Τέχνης, και την θέση του στο σήμερα. Η έρευνα γίνεται με βιβλιογραφία στην βιβλιοθήκη, στο διαδίκτυο και σε επισκέψεις σε μουσεία, γκαλερί, Art Fairs, και Μπιενάλλε σύγχρονης Τέχνης.
Υπό μορφή σεμιναρίων δίνεται έμφαση σε θέματα επαγγελματικής πρακτικής (δημιουργία πορτφόλιο διοργάνωση εκθέσεων κ.τ.λ.) με σκοπό να τεθούν τα προβήματα και να αναπτυχθούν οι δυνατότήτες των φοιτητών μέσα στον καλλιτεχνικό επαγγελματικό χώρο.