Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα:
1. Εξοικειωθούν με τις έννοιες κλειδιά που αφορούν τις βασικές διεργασίες του φυτού, τη μεταγωγή σήματος και την απόκριση του όταν αυτό αντιμετωπίζει αβιοτικές και βιοτικές κατπονήσεις.
2. Αντιλαμβάνονται την επίδραση ακραίων συνθηκών που οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή στην ανάπτυξη και στην παραγωγή των καλλιεργειών και των αυτοφυών φυτών.
3. Έχουν αποκτήσει το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο, ούτως ώστε, γνωρίζονντας τον τρόπο λειτουργίας του φυτού σε αντίξοες συνθήκες και την αντίδρασή του σε αυτές, να είναι σε θέση να το προστατεύσουν και να το καλλιεργήσουν με επιτυχία.
5. Είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα πλέον πρόσφατα βιοτεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν την κατανόηση της λειτουργίας και της αντίδρασης του φυτού σε αντίξοα περιβάλλοντα
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγικές έννοιες . Βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Μηχανισμοί αντοχής .Αναγνώριση και μεταγωγή του σήματος καταπόνησης: Ο ρόλος των ορμονών και άλλων βιομορίων κλειδιών .Η αντίδραση του φυτού σε δυσμενή περιβάλλοντα στο μοριακό, κυτταρικό και μεταβολικό επίπεδο και σε επίπεδο οργανισμού (γενικές έννοιες): Υποκινητές και έκφραση γονιδίων - Συντονισμός των αντιδράσεων του φυτού στην καταπόνηση. Οξειδωτική έκρηξη και ο ρόλος της στην άμυνα του φυτού. .Αντιοξειδωτικός μηχανισμός (ενζυμικά και μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά μόρια).Επίδραση καταπονήσεων και μηχανισμοί αντοχής σε επιμέρους αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης: Έλλειψη νερού, ξηρασία. Αλατότητα. Υψηλές θερμοκρασίες. Θερμοκρασίες παγετού Ανεπάρκεια οξυγόνου (ανοξία, υποξία), πλημμύρες Βαρέα μέταλλα. Καταπόνησεις από μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, εξελικτική προσαρμογή .Βιοτικοί παράγοντες καταπόνησης. Ο ρόλος του δευτερογενούς μεταβολισμού στην καταπόνηση. Αλληλεπιδράσεις μεταξύ βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων
Λέξεις Κλειδιά
Σηματοδότηση, Αντιοξειδωτικός μηχανισμός, Αβιοτικές Καταπονήσεις Φυτών, Βιοτικές καταπονήσεις φυτών