Στο μάθημα δίνεται έμφαση στην έννοια και εφαρμογή της αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται και αναλύονται:
1) η ιστορική διαδρομή, οι ιδεολογικές και κοινωνικοπολιτικές εκπαιδευτικές αφετηρίες και διαστάσεις της αξιολόγησης με βάση τις θεωρήσεις των M. Weber, T. Parsons, M. Foucault, P. Bourdieu, S. Bowles & H.Gintis
2) η ιστορία της αξιολόγησης του μαθητή και της μαθήτριας στο ∆ημοτικό σχολείο
3) οι σκοποί και η παιδαγωγική λειτουργία της αξιολόγησης
4) τα ποιοτικά κριτήρια της αξιολόγησης
5) τα είδη αξιολόγησης (διαγνωστική, διαμορφωτική, τελική ή αθροιστική), οι μορφές αξιολόγησης και οι νόρμες αναφοράς (ατομική, κοινωνική, πραγματοκεντρική)
6) ο ρόλος της ερώτησης στην αξιολόγηση
7) η ανατροφοδότηση και η υποστήριξη του μαθητή και της μαθήτριας στη/για τη μάθηση με βάση προτάσεις/συμπεράσματα που απορρεόυν από το έργο των J. Piaget, L. Vygotsky, J. Bruner, N. Mercer και P. Black & D. Wiliam
8) οι τεχνικές αξιολόγησης της επίδοσης(ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου, ανοιχτές - κλειστές, τύπου δοκιμίου κ.ά.)
9) η διαμορφωτική αξιολόγηση στο πρόγραμμα mastery learning του B.S. Bloom,
10) η αξιολόγηση που βασίζεται στην ταξινομία των αντικειμενικών διδακτικών στόχων του B.S. Bloom
11) η ενίσχυση, τα κίνητρα στη/για μάθηση, η αυτο-αξιολόγηση, η ετεροαξιολόγηση και ο φάκελος εργασιών (portfolio)
12) οι κλίμακες βαθμολογίας, η περιγραφική αξιολόγηση και η έκθεση περιγραφικής αξιολόγησης
13) η επίδραση του συστήματος αξιολόγησης της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών στην επιλογή και οργάνωση της γνώσης που παρέχει το σχολείο, στις μεθόδους και μορφές διδασκαλίας, στην παιδαγωγική σχέση και στις σχέσεις μαθητών και γονέων.
Όσον αφορά την οργάνωση των πρακτικών ασκήσεων (άσκηση πεδίου) τα βασικά στοιχεία της είναι τα ακόλουθα:
Α) κάθε φοιτητής και φοιτήτρια παρατηρεί, ενταγμένος ή ενταγμένη σε πενταμελή ομάδα, τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων σε δύο διαφορετικές τάξεις δύο ∆ημοτικών Σχολείων, χρησιμοποιώντας φύλλο παρατήρησης στο οποίο καταγράφει τους στόχους, το περιεχόμενο, τις μεθόδους, τις μορφές, τα μέσα διδασκαλίας και βασικά δεδομένα της αξιολόγησης (είδος, μορφή και νόρμες αξιολόγησης, μέσα έκφρασης επίδοσης, ανατροφοδότηση, κίνητρα κ.ά.). Η παρατήρηση εκτείνεται σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων και έχει ελάχιστο όριο 6 ημερών.
Β) κάθε φοιτητής και φοιτήτρια διδάσκει και στις δύο τάξεις των ∆ημοτικών σχολείων που παρακολούθησε, αφού προηγουμένως έχει συμμετάσχει σε φροντιστήριο στο οποίο προετοιμάστηκε για τη διδασκαλία του. Επίσης, συμμετέχει σε φροντιστήριο στο οποίο γίνεται απολογισμός, αυτοκριτική και κριτική των διδασκαλιών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί. Οι διδασκαλίες των φοιτητών εκτείνονται σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων και έχουν ελάχιστο όριο 24 ημερών (6 εβδομάδες επί 4ημέρες=24 ημέρες). Αφορούν όλα τα μαθήματα του ∆ημοτικού σχολείου εκτός εκείνων που διδάσκονται από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (Ξένες Γλώσσες, Φυσική Αγωγή, Μουσική).
Γ) στις έξι εβδομάδες των διδασκαλιών οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διδάσκουν με βάση τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, εφαρμόζοντας παράλληλα στην αξιολόγηση του μαθητή τις γνώσεις/θεωρήσεις/πρακτικές/τεχνικές που διδάχθηκαν στο θεωρητικό μάθημα.
Δ) Η διάρκεια των παρατηρήσεων και των διδασκαλιών προσαρμόζεται αναλόγως του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών οι οποίοι διατίθενται στο Τμήμα από το Υπουργείο Παιδείας για την υποστήριξη των πρακτικών ασκήσεων.
Ε) Οι πρακτικές ασκήσεις του μαθήματος είναι κοινές με τις πρακτικές ασκήσεις του μαθήματος: (Υ-29) Προετοιμασία, Διεξαγωγή και Αξιολόγηση Διδασκαλίας: Παιδαγωγικές θεωρίες και Πρακτικές Ασκήσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΣΠΑ (2014-2020) Οι πρακτικές ασκήσεις των μαθημάτων Υ-28 και Υ-29 είναι ενταγμένες σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) που συγχρηματοδοτείται και από Εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, με Ενδιάμεσο Φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου δυναμικού και Δια βίου Μάθηση».
Επειδή ο αριθμός των φοιτητών/τριών που μπορούν να συμμετέχουν στη χρηματοδοτούμενη πρακτική άσκηση του προγράμματος είναι μικρότερος (εξαρτάται από τον αριθμό των θέσεων που προσφέρονται στο Τμήμα από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης [ΔΑΣΤΑ-
ΑΠΘ]) από το συνολικό αριθμό των φοιτητών και φοιτητριών, που λόγω του υποχρεωτικού χαρακτήρα των πρακτικών ασκήσεων πρέπει να τις πραγματοποιήσουν, η επιλογή τους γίνεται με βάση τη βαθμολογία τους, όπως ορίζει γη απόφαση της ΓΣ του Τμήματος:
«Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17Τ14/15-12-2017 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κριτήριο χρηματοδότησης των φοιτητών και φοιτητριών για τη συμμετοχή τους στην πρακτική άσκηση, ορίζεται ο μέσος όρος βαθμολογίας που προκύπτει από την επιτυχή εξέταση του 70% των μαθημάτων που οφείλουν να παρακολουθήσουν κατά τα πρώτα τρία (3) έτη του προγράμματος σπουδών. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός φοιτητών και φοιτητριών για πρακτική άσκηση σε κάθε περίοδο, θα εγκρίνονται και οι αιτήσεις οι οποίες δεν πληρούν το παραπάνω κριτήριο.»
• Τα ονόματα όσων επιλέγονται, καθώς και όσων δεν επιλέγονται ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
• Οι υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και τα οφέλη των φοιτητών/τριών που επιλέγονται για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ΕΣΠΑ είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος (ppt ενημέρωση, ppt παρουσίαση).
Γενικότερα, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και επιτυχία τους και με σκοπό να καλυφτούν και οι απαιτήσεις του προγράμματος πρακτικής άσκησης, οι πρακτικές ασκήσεις των μαθημάτων Υ-28 & Υ-29 έχουν αναπροσαρμοστεί, χωρίς, όμως, να αλλάξει το περιεχόμενό τους. Συγκεκριμένα, είναι η χρονική τους διάρκεια και ο τρόπος πραγματοποίησής τους που έχουν αλλάξει. Πραγματοποιούνται συνεχόμενα, σε διάστημα ενός μηνός και χωρίς καμία διακοπή ενδιάμεσα. Δηλαδή, μία βδομάδα παρατήρηση διδασκαλίας και τρεις εβδομάδες διδασκαλιών με βάση τρεις διαφορετικές μεθόδους/μορφές διδασκαλίας.
Στην περίπτωση του μαθήματος Υ-28, στην αξιολόγηση του μαθητή εφαρμόζονται στη τάξη και, ακολούθως, αποτιμώνται στο φροντιστήριο και στο θεωρητικό μάθημα οι γνώσεις/θεωρήσεις/πρακτικές/τεχνικές που οι φοιτητές/τριες διδάχθηκαν.