Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να:
γνωρίζουν τις βασικές έννοιες της επιστήμης της διατροφής
κατανοούν το ρόλο των θρεπτικών συστατικών της τροφής στην υγεία του ανθρώπου
εξοικειωθούν με το ρόλο της διατροφής στην αθλητική απόδοση
μάθουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας
ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αγωγής υγείας
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ενέργεια και διατροφή
Βασικός μεταβολισμός και παράγοντες που τον επηρεάζουν
Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή και τη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου
Μακροθρεπτικά συστατικά (ο ρόλος των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων στη διατροφή του ανθρώπου)
Μικροθρεπτικά συστατικά (ο ρόλος των βιταμινών και των μετάλλων στη διατροφή του ανθρώπου)
Νερό και υδρική ισορροπία
Η διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία
Η διατροφή στην ενήλικη και στη γήρανση
Παχυσαρκία (αίτια, αντιμετώπιση, παιδική παχυσαρκία)
Πρόγραμμα αγωγής υγείας: διατροφή και σωματική δραστηριότητα
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1.Εγχειρίδιο τροφίμων και διατροφής της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρίας προσαρμοσμένο στον ελληνικό τρόπο ζωής, Roberta Larson Duyff, Επιμέλεια για την ελληνική έκδοση Ειρ. Κοΐδου, εκδ. Σοφία, 2014
2.Εισαγωγή στη διατροφή του ανθρώπου, Μ. Gibney, H Vorster, F. Kok. Επιμέλεια Αντ. Ματάλα, Μ. Γιαννακούλια), εκδ. Παρισιάνου, 2007
3. Διατροφή για υγεία άσκηση και αθλητισμό ( Κ.Β.17201) Σφλώμος Κωνσταντίνος, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ Έκδοση: 2017 ΑΘΗΝΑ