Εισαγωγή στην επιστήμη της διατροφής

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕισαγωγή στην επιστήμη της διατροφής / Nutrition
ΚωδικόςΙΑ2400
ΣχολήΕπιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
ΤμήμαΕπιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τις Σέρρες
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID260000568

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών (2014)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 55
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικόΧειμερινό/Εαρινό-3

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕισαγωγή στην επιστήμη της διατροφής
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600183436
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να: γνωρίζουν τις βασικές έννοιες της επιστήμης της διατροφής κατανοούν το ρόλο των θρεπτικών συστατικών της τροφής στην υγεία του ανθρώπου εξοικειωθούν με το ρόλο της διατροφής στην αθλητική απόδοση μάθουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αγωγής υγείας
Γενικές Ικανότητες
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ενέργεια και διατροφή Βασικός μεταβολισμός και παράγοντες που τον επηρεάζουν Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή και τη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου Μακροθρεπτικά συστατικά (ο ρόλος των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων στη διατροφή του ανθρώπου) Μικροθρεπτικά συστατικά (ο ρόλος των βιταμινών και των μετάλλων στη διατροφή του ανθρώπου) Νερό και υδρική ισορροπία Η διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία Η διατροφή στην ενήλικη και στη γήρανση Παχυσαρκία (αίτια, αντιμετώπιση, παιδική παχυσαρκία) Πρόγραμμα αγωγής υγείας: διατροφή και σωματική δραστηριότητα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις501,9
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων281,1
Σύνολο783
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Τα κριτήρια και οι μέθοδοι αξιολόγησης και βαθμολόγησης υπάρχουν στον οδηγό σπουδών αλλά και ανακοινώνονται προφορικά στο πρώτο μάθημα Στη διάρκεια του εξαμήνου, και σε προγραμματισμένες ημερομηνίες, οι φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν σε δύο ενδιάμεσες διαμορφωτικές αξιολογήσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σύντομης απάντησης. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 20% στην τελική βαθμολογία
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1.Εγχειρίδιο τροφίμων και διατροφής της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρίας προσαρμοσμένο στον ελληνικό τρόπο ζωής, Roberta Larson Duyff, Επιμέλεια για την ελληνική έκδοση Ειρ. Κοΐδου, εκδ. Σοφία, 2014 2.Εισαγωγή στη διατροφή του ανθρώπου, Μ. Gibney, H Vorster, F. Kok. Επιμέλεια Αντ. Ματάλα, Μ. Γιαννακούλια), εκδ. Παρισιάνου, 2007 3. Διατροφή για υγεία άσκηση και αθλητισμό ( Κ.Β.17201) Σφλώμος Κωνσταντίνος, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ Έκδοση: 2017 ΑΘΗΝΑ
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό Μ.Χασαπίδου, Α. Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου University Studio Press Salto 2002 Θεσσαλονίκη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ Παπανικολάου Γ. Θυμάρι 2005 Αθήνα
Τελευταία Επικαιροποίηση
28-04-2021